друкувати


Порядок розподілу бюджетної дотації може бути змінено з 1 лютого 2018 року

27 листопада 2017, 18:18

Верховна Рада підтримала в першому читанні бюджет із сумою дотації в 2 млрд грн, але механізм її нарахування має бути змінений. Таку точку зору висловив заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко в інтерв’ю УНН.

Нагадаємо, що депутати виступають за держпідтримку садівництва та поновлення 1,5% збору.

За словами Бакуменка, Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин наполягав, щоб цю цифру залишили на рівні 4 млрд грн.

«Та в першому читанні зміни не були внесені й залишилися ці 2 млрд грн. Насправді це дуже мало, тому що за розрахунками необхідно близько 6 млрд грн», — наголосив заступник голови.

Він додав, що також потрібно змінити порядок розподілу бюджетної дотації Кабінету Міністрів України, яким регулюється її виплата.

У 2017 році було допущено певний прорахунок. Ті підприємства, які мали у своєму складі більшу частину зернового господарства і молочне стадо, в першому півріччі не змогли отримати цю компенсацію. Причина в тому, що порядок був сформований таким чином: заплатив і отримав за формулою повернення. Та оскільки в першій половині року податковий кредит формувався на цих підприємствах від операцій по зерну, то, на жаль, у таких підприємств не було відшкодування грошей за дотацією. Тому небхідно змінити наявний порядок розподілу бюджетної дотації, щоб уже з 1 лютого підприємства почали отримувати всі необхідні ресурси», — підсумував Олександр Бакуменко.