друкувати


Обшуки агропідприємств будуть фіксуватися на відео

27 листопада 2017, 17:11

Обшуки агропідприємств мають фіксуватися на відео. Про це йдеться в законі №6489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес».

Відтак, обшук на підприємстві визнається легальним та допустимим лише в тому випадку, якщо він був повністю зафіксований на відео, яке є частиною протоколу обшуку. Якщо до протоколу не додано відео, то докази будуть недопустимими, а слідчий-прокурор нестиме відповідальність, включно до кримінальної.

Також законом забороняється вилучати комп’ютерну техніку та мобільні телефони під час обшуків агропідприємств. Їхнє вилучення можливе лише у разі необхідності проведення експертизи, або якщо вони є засобами вчинення злочину.

Слідчий має право запросити на обшук спеціаліста та просто скопіювати інформацію з комп’ютера головного бухгалтера чи директора, не вилучаючи саму техніку.

Метою прийняття проекту Закону є удосконалення порядку здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, підвищення його ефективності, зменшення фінансового навантаження на суб’єктів господарювання», — йдеться у пояснювальній записці.