друкувати


Один із головних українських продуктів може стати дефіцитом

27 листопада 2017, 14:26

Виробляти сало в Україні стає невигідним, оскільки корми постійно дорожчають і на вирощування йде досить багато часу. Про це повідомляють «Економічні вісті».

Нагадаємо, що українське сало та свинина стрімко ростуть в ціні.

Поголів'я свиней в Україні поступово зменшується, водночас попит на сало зростає. У 2017 році це призвело до того, що даний продукт став одним із лідерів зростання цін.

При збереженні поточних розкладів уже в 2018 році вітчизняні виробники не зможуть задовольнити потреби внутрішнього ринку. У нинішньому році сало вже помітно подорожчало. За даними Держстату, в середині листопада кілограм цього продукту в середньому коштував 68,11 грн. Це на 68% більше, ніж на початку 2017 року. Для порівняння, свинина за цей час подорожчала на 28%.

Виробляти сало в Україні стало невигідно. По-перше, щоб тримати свиней виробники змушені закуповувати корми, які постійно дорожчають. На відміну від птиці, на вирощування свиней йде досить багато часу — як мінімум, один рік.

Ще один фактор зростання цін на сало — скорочення поголів'я свиней. Станом на 1 вересня 2017 року Україні кількість свиней у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилася майже на 10%, до 6,6 млн голів.

Щоб покрити дефіцит, Україні доведеться імпортувати сало, передусім із Польщі та Німеччини, де вирощують сальні породи свиней. Експерти кажуть, що це не вдарить по кишенях споживачів, оскільки за кордоном свиней вирощують промисловим способом», — пише видання.

Ймовірно, що вартість імпортованого сала приблизно буде відповідати цінам на український національний продукт зараз.