друкувати


Аграрну підтримку пропонують повністю направити одноосібникам

27 листопада 2017, 11:39

Верховна Рада підтримала в першому читанні бюджет із показником дефіциту 2,4% ВВП, 7% інфляцією та 3% ВВП економічного зростання та курсом 1 долара майже у 30 грн. Про це йдеться в спецпроекті AgroPolit.com «Бюджет-2018 ‒ (не)заперечний?».

Бюджетний процес збурило дотаційне питання. Три ключові його питання: хто має отримувати бюджетні гроші, обмежувати чи ні розмір дотацій у 150 млн грн та збільшення суми державної підтримки на 2 млрд грн на 2018 рік.

Народний депутат Іван Мірошніченко каже, якщо уряд між першим і другим читанням не погодиться й не дасть додаткові кошти на дотації АПК, то він бачить лише один вихід із ситуації — не голосувати за такий бюджет. Крім цього він пропонує сфокусувати дотації на одноосібниках.

Тобто, ці 2—4 млрд грн слід  виплатити людям із приватного сектору на підтримку виробництва молока та м’яса ВРХ. Одноосібникам важко конкурувати з промисловими підприємствами, та водночас вони залишаються основними виробниками продукції ВРХ і молока… потрібно підтримувати  усіма силами так званого «маленького» українця,  адже він сьогодні розвиває  середній клас і кооперацію на селі. Державі потрібно набратися сміливості й віддати 3—4 млрд грн людям у село, які є лише малою частинкою усього фінансового «пирога», котрий ці ж люди віддають бюджетові щороку», — вважає Мірошніченко.

Його колега народний депутат, голова аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентин Дідич вважає, що «глухота» уряду в аграрних питаннях — це, звісно, погано,  але...

Ми продовжимо допрацьовувати документ, радитимемося із податковим та бюджетним комітетом, як реалізувати свої наміри щодо розвитку та підтримки аграрного сектору. Також прем’єр-міністр пообіцяв вислухати наші пропозиції щодо підтримки садівництва, племінної справи (вирощування ВРХ) і молочного скотарства на окремій зустрічі. Віримо, що нам вдасться у нього «вибити» додатково 2 млрд грн і наростити суму підтримки до  8 млрд грн», — розповів депутат.

На його думку, червоним  маяком для всього бюджетного  процесу є вироблення прозорого розподілу дотаційних коштів.

Нам важливо, щоб малий та середній товаровиробник отримували фінансову підтримку. Комітет наполягає на тому, щоб положення, яке розроблятиме Кабмін, було погоджене нашим профільним комітетом. Ми винесемо свої поправки, щоб процес розподілу коштів був прозорим і правильним», — підсумував Валентин Дідич.