друкувати


Агросектору потрібно виставляти вимоги в обмін на податкові пільги — експерт

27 березня 2016, 12:47

Податкова пільга — це непряма субсидія, і держава повинна знати, що воно отримує взамін. Про це повідомив експерт з питань податкової політики Інституту суспільно-економічних досліджень Юрій Федчишин.

За його словами, вони повинні бути адресними — тільки для тих, кому вони потрібні, і вони повинні бути цільовими, стимулювати певну поведінку.

"Даючи послаблення в тому ж агросекторі, потрібно виставляти вимоги до того, куди зекономлені гроші варто витратити і який результат держава чекає. Наприклад, від аграрної галузі нам потрібен перехід від сировинного експорту до експорту обробленої продукції, але попередні пільги цього не стимулювали, і бізнес не змінювався ", — заявив Федчишин.

"Податкові пільги в розвинених країнах часто спрямовані на стимулювання певної поведінки. Наприклад, пільги на наймання і підготовку висококваліфікованих кадрів, пільги на енергозбереження, пільги на переобладнання і оновлення основних фондів, пільги для стимулювання експорту. Є в західних країнах пільги і на підтримку певних секторів або малого бізнесу. Однак в Україні все звужується до неконтрольованих пільг ", — зазначив він.

На думку експерта, крім питання про ефективність пільг, держава просто зобов'язана вирішити ряд інших проблем в галузі. В аграрному секторі великі диспропорції. Деякі галузі і малий бізнес зараз в значно гіршому становищі, ніж великі агропідприємства, які вже стають монополістами. Також агросектор залежимо від рітейлу і експорту. Тому державі не зайвим було б потурбуватися антимонопольним регулюванням для захисту малих аграріїв від недобросовісної політики "великих" і для нормалізації взаємин з рітейлом. Зараз монопольна рента забирає левову частку прибутку у малих і середніх виробників і як мінімум не менше того, що виходило раніше від податкових пільг. Також непогано було б стимулювати до кооперації малих агровиробників, адже зараз ринок у владі спекулянтів і великого бізнесу, викручували руки дрібним виробникам. А ще розібратися з ціновим регулюванням і регуляторною політикою, зазначив експерт.