друкувати


Для виноробної галузі готують новий законопроект

24 листопада 2017, 08:17

Виноробам хочуть полегшити життя. Аграрний комітет рекомендував до розгляду у першому читанні законопроект №6693 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв». Про це йдеться у спецпроекті AgroPolit.com «100 грамів кисло-солодкого, або Про плюси й мінуси нового винного законопроекту для галузі».

Нагадаємо, що площі під виноградниками стрімко скорочуються, а винороби скаржаться на низку проблем у галузі.

Головна мета законопроекту №6693 — створити виноробам максимально комфортні й позбавлені бюрократичного «присмаку» умови для діяльності.

Такої думки дотримується й народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Андрій Вадатурський.

Він нагадав, що 2016 року було прийнято законопроект, який відмінив ліцензію на оптову торгівлю вином, котра створювала між виробниками дискримінацію. Для великого виробника вартість ліцензії на одну пляшку складала близько 9 коп., а для малого виробника — до 70 грн. Передбачалося, що після цього кількість виробників збільшиться, та цього не сталося.

Чому? Тому що є бюрократична перепона, яка сьогодні унеможливлює процес розвитку галузі. Для того, щоб виготовляти вино, потрібно зібрати майже 140 дозвільних документів», — пояснив нардеп.

І зауважив, що прийняття нового документу спростить умови життя виноробів, оскільки реєстрація виробництва відбуватиметься фактично за лічені дні.

Ми пропонуємо замінити атестацію виробництва на декларацію матеріально-технічного стану. Маючи цей документ, можна буде зареєструвати виробництво й отримати ліцензію протягом 5 днів», — підсумував Андрій Вадатурський.