друкувати


Українське виробництво бобових культур має великі перспективи

23 листопада 2017, 12:50

Сьогодні світовий ринок потребує значної кількості нішевих культур, серед яких основне місце посідають бобові культури. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Ці культури є дуже привабливими з економічної точки зору, зокрема, для середніх та малих виробників, тому завдання Мінагрополітики полягає у сприянні збільшенню долі бобових культур у структурі агровиробництва.

Таку думку висловив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань фермерства та розвитку сільських територій Віктор Шеремета під час ІІ Міжнародної конференції «Бобові культури. Назустріч викликам глобального попиту», яка відбулася сьогодні, 23 листопада, у Києві. Участь у конференції взяли представники Мінагрополітики, посольств країн світу, міжнародних організацій, науково-дослідних інститутів, трейдингових компаній, фермерських господарств та агрохолдингів України, громадських організацій, українські та міжнародні експерти.

Конференція проводиться за підтримки Мінагрополітики з метою популяризації споживання бобових усередині країни, збільшення посівних площ під бобовими культурами в Україні.

Важливість бобових культур обумовлена не тільки їхнім високим експортним потенціалом, а й ефективністю в системі сівозмін та збереження родючості ґрунтів. Важливо відзначити, що виробництво бобових культур поступово збільшується в Україні — минулого року було зібрано близько 880 тис тонн бобових. У поточному році ми розраховуємо отримати лише гороху понад 1 млн тонн, і я впевнений, що за іншими культурами ми також побачимо зростання об’ємів виробництва», — зазначив він.

За словами заступника міністра, ІІ Міжнародна конференція «Бобові культури. Назустріч викликам глобального попиту» є ефективною платформою для обміну досвідом українських та світових гравців ринку, яка зарекомендувала себе вже минулого року як майданчик для всіх, хто вже працює з бобовими, чи тільки планує займатися цими культурами.

Конференція поділялася на чотири сесії — стратегічну, економічну, професійну та дискусійну, в рамках яких висвітлювались такі питання — світове виробництво та споживання бобових культур, потенціал України на ринку бобових культур: виробництво й переробка, нові підходи та можливості для інвесторів по вирощуванню бобових в Україні, роль бобових культур у сортовій диверсифікації рослинництва, специфіка агротехнологій вирощування бобових культур та перспективи розвитку насінництва цих культур в Україні, основні напрямки збуту бобових культур та міжнародні вимоги з торгівлі бобовими — контракти GAFTA (міжнародна асоціація торгівлі зерном і кормами).