друкувати


З 1 січня Україна може відмовитися від молока другого ґатунку

24 листопада 2017, 07:24

Україна повинна виконати записані в Угоді про асоціацію положення щодо санітарно-гігієнічних норм, які стосуються сировини молока з 1 січня 2018 року. Про це повідомив голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський під час конференції в Києві, передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року набудуть чинності зміни до ДСТУ. Відповідно до них, матимемо три сорти молока замість чинних сьогодні п’ятьох: екстра-клас, вищий і перший.

За словами Чагаровського, попри декларації та рішення в Україні не відбудеться повної відмови від неґатункового молока та молока другого сорту.

«Такою відмовою ми відріжемо таку соціально вагому верству, як населення в селах. Сьогодні молоко для селян — це єдине джерело надходження готівки», — наголосив голова Союзу молочних підприємств.

Він зазначив, що при цьому держава має дати підтримку індустріальному виробництву молока.

Нині триває дискусія навколо витрат. На 2018 рік на підтримку тваринництва закладають 2 млрд гривень. Це великі кошти. Частину з них передбачено на будівництво ферм. Чи є сьогодні підприємства, які готові інвестувати в будівництво ферм? Близько 400 млн гривень — насправді те, що можна надати на будівництво. Інші кошти потрібно направити на зовсім інші потреби. Але таке відчуття, що ведеться підпільна гра для того, щоб потім невикористані кошти направити в русла лобістських компаній. Так, як було цього року, коли дві компанії отримали більше підтримки, ніж увесь аграрний сектор», — підсумував Вадим Чагаровський.