друкувати


Косюк: МХП сплатив утричі більше податків за суму отриманих дотацій

22 листопада 2017, 18:14

Компанія «Миронівський продукт» сплатила за минулий рік 3,5 млрд грн податків і отримала близько 1 млрд грн компенсації з бюджету (зі сплаченого внутрішнього ПДВ). Такі дані озвучив під прес-конференції в рамках прес-туру на Вінницьку птахофабрику власник компанії Юрій Косюк, передає журналіст AgroPolit.com.

За його оцінками, холдинг минулого року сплатив майже 3,5 млрд грн податків до бюджетів усіх рівнів, тоді як компенсації з бюджету цього року отримав близько 1 млрд грн.

На думку бізнесмена, система розподілу дотацій прозора.

«Система виплати дотацій з бюджету проста і зрозуміла: що більше платиш — то більше отримуєш. Але дуже багато людей не звикли платити, тоді вони говорять, що нічого не отримують! То ви не робіть «чорних» продажів і підіть із «чорного» ринку, тоді все буде в порядку. Не продавайте продукцію за готівку, а торгуйте у білому сегменті, сплачуючи податків до бюджету й отримуючи автоматом їхню частину у вигляді дотації назад. Але для багатьох колег і наших конкурентів — це страшний сон працювати за чесними правилами», — розповідає він.

Юрій Косюк вважає, що уряду не варто було би зменшувати загальну суму в бюджеті на дотації.

Нагадаємо, що КМУ в проекті на 2018 рік заклав удвічі менше коштів (2 млрд грн), аніж цього року.

У такому випадку — це обмеження на одного чи на дві компанії. Давайте тоді скажемо, що ми платимо тим, у кого прізвище починається на А, Б і на Ц, а тим, у кого на Ж і Ь — не платимо. Правила мають бути одні для всіх. А зараз вони такими не є: у кого 1,7 м зріст, тому не платимо, а в кого 1,9 метра — тому платимо, чи як? Чому когось взагалі обмежувати? Хто обмежує будь-якого аграрія чи фермера робити капітальні інвестиції і платити податки й частину їх забирати з бюджету? Це ж, навпаки, стимулює до розвитку і конкуренції на ринку. А в даному випадку виходить, як у старому фільмі «Собаче серце»: «За що ви боретеся?» і у відповідь: «Щоб не було багатих… А треба, боротися, щоб не було бідних, створюючи нові робочі місця та умови праці (щоби зростала зарплатня), щоб люди не тікали до Польщі чи Німеччини носити горщики. Ми можемо заробляти і створювати все нове тут, в Україні», — пояснює він.

Нагадаємо, що МХП нараз будує Вінницьку птахофабрику, яка стане найбільшою в Європі. Завдяки запуску її другої черги «Миронівський хлібопродукт» планує наростити експорт на 80% і привести в країну $300—350 млн. Загалом же, за словами бізнесмена, МХП планує інвестувати в свій розвиток у 2018 році близько $300 млн.