друкувати


Україна може не отримати 600 млн євро від ЄС

22 листопада 2017, 12:34

Україна втратить можливість отримати транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу у 600 млн євро, якщо найближчим часом не виконає низку вимог. Про це заявив голова представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі в інтерв’ю «Європейській правді».

Нагадаємо, у липні, під час візиту до Києва віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив, що для отримання третього траншу макрофінансової допомоги від ЄС в грудні у розмірі 600 млн євро Україна повинна вже в жовтні показати виконання всіх умов.

Мінгареллі пояснив, що лишилися чотири вимоги, які Україна не виконала: зняття заборони на експорт лісу-кругляка, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитний реєстр НБУ і перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній.

Посол наголосив, що для виконання цих умов існує крайній термін «і він спливає у найближчі кілька днів».

Цей термін не може бути продовжений. І якщо за кілька днів Європейська Комісія констатує, що ці вимоги не виконано — гроші будуть втрачені для України», — сказав Мінгареллі.

Посол зазначив, що одним із критеріїв отримання траншу було відновлення виплат пенсій мешканцям Донбасу.

В цьому питанні був прогрес, і ми оцінюємо його позитивно. Цей критерій наразі більшою або меншою мірою виконано», — додав він.