друкувати


Юрій Косюк не проти в майбутньому постачати «зелену» енергію

21 листопада 2017, 17:30

Агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» планує наростити власні потужності з виробництва альтернативної енергетики до 40 МВт і за 5 років стати енергонезалежним від споживання газу. Про це розповів сьогодні під час прес-конференції в рамках прес-туру на цю фабрику власник компанії Юрій Косюк, передає журналіст AgroPolit.com.

Досягнути цього, за словами бізнесмена, вдасться за рахунок розвитку двох напрямків: робота двох біогазових заводів та установка ряду сонячних панелей.

Нагадаємо, що МПХ має біогазовий завод на птахофабриці «Оріль-Лідер» у Дніпропетровській області. Наразі холдинг будує ще один біогазовий завод на базі Вінницької птахофабрики.

Це буде унікальний проект з переробки курячого посліду, який буде не тільки найбільшим в Україні, але й у світі. І його найголовніша складова – це екологічність. По-перше, ми вирішуємо задачу утилізації відходів птахівництва. По-друге, ми отримуємо енергію для власних потреб. Це не тільки перехід на «зелену енергію», але і значні капітальні інвестиції та робочі місця у Вінницькому регіоні», – пояснив Косюк.

Також він зауважив, що проект реалізуватиметься у два етапи, а до 2020 року передбачається, що потужність виробництва зросте до 20 МВт. Проект будується в рамках розширення Вінницького птахокомплексу. На першому етапі – заплановано переробку 460 т курячого посліду на добу, на другому – планується подвоєння цього об’єму. Орієнтована вартість біокомплексу становить близько $27 млн.

Нагадаємо, що 29 листопада цього року ЄБРР має прийняти рішення про виділення €25 млн на будівництво комплексу.

Він також розповів деталі другого напрямку розвитку енергоефективності компанії.

Ми зараз реалізуємо декілька проектів по сонячній енергетиці на території фабрики. Наше завдання через 5-6 років стати енергонезалежними від зовнішніх джерел», – пояснив Юрій Косюк.

За його словами, проект з виробництва електроенергії вже започаткували на Вінницькій птахофабриці.

Він уже реалізовується. Зараз контрактується поставка сонячних панелей. Завершення – 2018 рік», – відмітив він.

На уточнююче питання AgroPolit.com чи означає це, що МХП тепер поставлятиме не тільки курей українцям, а в перспективі ще й «зелену» енергію, Косюк відповів:

Сьогодні земля (нарощування зембанку – Авт.) для мене не цікавий бізнес, а от «зелена» енергетика – так».