друкувати


Створення спецфонду рибного господарства підтримується експертами та громадськими активістами — Ковалів

25 березня 2016, 17:47

Держрибагентство ініціює створення спеціального фонду фінансування рибного господарства, відповідні нормативні акти наразі проходять погодження в КМУ України. Про це повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів під час інтерв’ю програмі «Позиція» парламентського телеканалу «Рада» 22 березня.

Створення спецфонду дозволило б державі підтримати такі напрями рибного господарства України як аквакультура та селекція, меліоративні заходи, наукові дослідження та зариблення. За словами Коваліва, ці напрями є дотаційними з боку держави у більшості європейських країн, проте в Україні їх фінансування є вкрай малим — наука отримала на 2016 р. 600 тис. грн, а програми зариблення не фінансуються з 2013 р.

«Зрозуміло, що в нинішніх умовах держава не може виділити необхідні кошти на зариблення водойм, хоча в попередні роки завжди така програма існувала. Проте природний ресурс зменшується і не відновлюється. Вихід з цієї ситуації — створення спеціального фонду або спеціалізованого рахунку, з прозорим та зрозумілим для суспільства механізмом розподілу коштів», — наголосив Ярема Ковалів.

Він пояснив, що кошти для наповнення фонду є «всередині» самої галузі. Це кошти, отримані за оплату штрафів, наприклад, за браконьєрський вилов, компенсація за втрати при проведенні днопоглиблювальних робіт, плата за вилов риби промисловиками тощо.

«Логіка цих коштів говорить про те, що вони повинні направлятися на зариблення наших водойм та інші програми із розвитку рибного господарства. Зараз же вони надходять в державний бюджет і, на жаль, використовуються не в таких цілях», — наголосив Ковалів.

Голова додав, що ідея спецфонду повністю підтримується громадськими активістами та експертами рибної галузі.

«Вона також проговорювалась з представниками Європейського Союзу і отримала підтримку. Ми вважаємо, що створення такого фонду дасть значний поштовх для розвитку рибного господарства», — акцентував увагу Ковалів.