друкувати


Збитки бюджету від передачі держземель до ОТГ складуть від $280 млн

21 листопада 2017, 09:26

Недонадходження коштів до місцевих бюджетів в результаті заниження ставок оренди госземель, а також передачі їх у користування на безоплатній основі може скласти від 7,5 до 12 млрд грн на рік (еквівалент $280—400 млн). Про це йдеться в прес-релізі IMF Group of Ukraine.

10 листопада на засіданні Національної ради реформ головою комітету з питань аграрної політики та земельних відносин була озвучено ініціативу щодо передачі всіх державних земель за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам, а в регіонах де ОТГ ще не створені — районним адміністраціям. Йдеться про 3 млн га, які сьогодні перебувають у розпорядженні Держгеокадастру.

Очевидно, що ні глави ОТГ, ні районних адміністрацій не зацікавлені у використанні централізованої системи торгів Держгеокадастру та з високою ймовірністю повернуться до тіньових схем, які існували до 2013 року, коли орендар сплачував мінімальну ставку 1% в бюджет і ще стільки ж або більше — розпоряднику земель. Оскільки зараз практика розпорядження комунальними землями саме така.

Ми вважаємо, що дане рішення може знизити доходи місцевих бюджетів на 3,5—5,6% або 7,5—12 млрд грн і перевести цей ресурс «у тінь».

Грунтується дана оцінка на різниці між поточною вартістю оренди державних земель і мінімальною, — Податковим кодексом.

Так, згідно з постановою Кабміну № 413, прийнятою в червні, — мінімальна ставка орендної плати за лотами держземель повинна бути не нижче за 8% від їхньої нормативної грошової оцінки. При цьому, оскільки всі торги по аукціонах прав оренди в обов'язковому порядку були переведені в електронну форму, — за підсумками 9 місяців 2017 го року середня ставка оренди в середньому по країні зросла вже до 14% від НДО.

Та оскільки постанова №413 стосується виключно земель державної форми власності, інші землі (включно із комунальною власністю, в яку пропонується передати землі Держгеокадастру) перейдуть у регулювання Податкового кодексу, де мінімальна ставка оренди становить всього 0,3—1%.

З огляду на, що середня нормативна грошова оцінка 1 га сьогодні становить 31 тис. грн — легко розрахувати, що різниця у 8—13% від НДО для здаються в оренду 3 млн га — це 7,5—11 млрд грн потенційних недонадходжень до місцевих бюджетів за один календарний рік, у разі проведення запланованої земельної децентралізації.