друкувати


Особи з Адміністрації Президента намагаються загубити децентралізацію та земельну реформу

20 листопада 2017, 18:23

Окремі особи в Адміністрації Президента замість того, щоб допомогти профільному міністерству відбити атаки агролобі і провести земельну реформу — навпаки намагаються зміцнити вертикаль за допомогою корупційного кешу. Таку точку зору висловив економіст IMF group of Ukraine Григорій Кукуруза в своєму блозі на «Новое время. Бизнес».

Нагадаємо, що через 10—15 років в Україні може не залишитися чорноземів.

За словами Кукурузи, на сьогодні у розпорядженні Держгеокадастру знаходиться 10,4 млн га сільськогосподарських земель. З яких — 7,4 млн га або майже 72% передано в користування державним підприємствам та науковим інститутам (наприклад, тільки земельний банк НААН становить 478 тис. га).

Відповідно до Земельного Кодексу, земельні фонди даних установ можуть бути передані на місця тільки в разі їхньої ліквідації, про що поки не йдеться.

А ось 28% або 3 млн га, які залишилися і які Держгеокадастр здає в оренду, якраз будуть віддані на відкуп місцевим васалам. Маю сміливість припустити, що мова йде про вилку в $280—450 млн щорічного тіньового доходу», — зазначив економіст.

Він додав, що згідно з постановою Кабміну №413, прийнятою в червні — мінімальна ставка орендної плати за лотами держ. земель повинна бути не нижчою за 8% їхньої нормативної грошової оцінки. За підсумками 9 місяців 2017 року середня ставка оренди вже виросла до 14% від НДО, на базі чого були й зроблені розрахунки.

Але постанова №413 стосується виключно земель державної форми власності, решта землі (включно з комунальною власністю, куди пропонується передати землі Держгеокадастру) регулюються Податковим кодексом, де мінімальна ставка оренди становить всього 0,3—1% (ставка орендної плати не може бути нижчою, ніж ставка земельного податку)», — уточнив експерт.

І додав, що з огляду на, що середня нормативна грошова оцінка 1 га сьогодні становить 31 тис. грн — легко розрахувати, що різницю в 8—13% (припустимо, що деяка частина земель все ж буде здаватися прозоро і середньозважена ставка оренди впаде не до межі в 1%, — а буде знаходитися в проміжку 1—6%) або (14% — (1—6%))*31 тис. грн*3 млн га = 280—450 млн $ тепер будуть, як раніше, — заносити кешем головам ОТГ або районних адміністрацій.

Фактично, передаючи держземлі на місця, замість декларованої децентралізації, ми навпаки знижуємо потенційні доходи місцевих бюджетів від здачі земель в оренду з 13 млрд грн до 1—5 млрд грн і переводимо різницю в тінь», — уточнює Григорій Кукуруза.

Він підсумовує, що основна проблема в тому, що, позбавляючи Держгеокадастр землі, є ризик зірвати земельну реформу формату «рівності стартових можливостей», яку передбачає урядовий законопроект і зіткнутися або з черговим продовженням мораторію, або — хаотичним введенням землі в обіг.