друкувати


Агрохолдинги — це МММ, і з ними «в одні ворота» грає прем’єр Гройсман — точка зору

20 листопада 2017, 10:29

Зростання великої кількості агрохолдингів Україні закінчиться їхнім потужним провалом. Такий прогноз зробив у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com політичний експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього Тарас Березовець.

Нагадаємо, що наразі загальна площа усіх агрохолдингів у обробітку українських чорноземів сягнула вже 15% і серед найбільших агрокомпаній світу за обсягом

«В Україні домінуюче положення в АПК повинні займати фермери. Сьогодні саме вони формують на селі середній і вище середнього клас. Їх однозначно цікавить приватизація землі, бо оренда — фактор нестабільності для бізнесу. Без власної землі рано чи пізно тебе кинуть, прийдуть великі агрохолдинги і з’їдять. Так і відбувається. А про те, що ці холдинги — мильні бульбашки, на жаль, сьогодні в Україні думати не хочуть. Усі ці агрохолдинг в Україні — чистої води аграрні МММ, і прізвища їхніх кріейторів відомі. Вони луснуть. А до того, забирають задурно у селян землю, витискують її, показуючи на міжнародних біржах великі масиви землі, власниками яких не є, тому фактично продають порожні акції, за якими нічого немає. Орендована земля і приватна — це різні речі. Але скоро вся ця історія скінчиться», — вважає експерт.

Натомість у фермерів, додає він, інша логіка: вони триматимуться за землю, а холдинги — за прибутки й бариші.

На питання про те, наскільки сильно впливають сьогодні наші аграрні олігархи на українську політику Березовець відповів:

Дуже сильно. Найбільше грає з ними в одні «ворота» й підтримує забаганки — прем’єр Володимир Гройсман. Це їхній зараз головний захисник і союзник».

На думку політолога, на прем’єра вони впливають наступним чином:

Через розстановку на важливі кадрові посади своїх людей. Звичайно, що керівництво міністерств і зараз, і завжди було на них орієнтоване. І вони завжди мали своїх людей в Мінагрополітики: не обов’язково міністрів, але часто «руки» — керівники департаментів та зами міністра, які реально кермували багатьма процесами. Тому, звичайно, вплив їхній величезний. Найбільший вплив у фракції БПП — їхнє лобі присутнє також у «Самопомочі» та «Батьківщини»».

Сумарно у агробаронів, підраховує політолог, сьогодні в Раді є чимало голосів:

За потреби можуть зібрати і до 100 голосів, або й більше. Залежить від голосування. Але вони працюють масштабно та потужно. Приклад розподілу бюджетних дотацій для АПК яскраво про це свідчить».