друкувати


Що необхідно для відкриття ринку землі?

20 листопада 2017, 09:11

Для відкриття ринку землі в Україні потрібно врегулювати орендні відносини. Про це повідомляє в ексклюзивному інтерв'ю на AgroPolit.com колишній віце-прем'єр-міністр-міністр інфраструктури України, член «Опозиційного блоку» Борис Колесніков.

Нагадаємо, що Світовий банк закликав уряд пришвидшити запровадження земельної реформи, але представники агросфери закликають провести інвентаризацію всіх державних сільськогосподарських земель — перш, ніж знімати мораторій. Законопроект про зняття мораторію на купівлю продаж землі сільськогосподарського призначення має бути поданий на розгляд у лютому 2018 року.

Доки українські власники земельних паїв не отримали справедливої оренди (аналогія при здачі квартири), доти відкривати ринок передчасно. Зараз потрібно гарантувати людям цю справедливу вартість оренди — і тоді через 5—6 років сміливо робити вільний ринок землі. В чому зараз полягає авантюра? Довгострокова оренда землі коштує $600—800 за1 га. Зараз українські землі хочуть скупити за дешево, щоб пізніше перепродати значно дорожче. Наприклад, у Прибалтиці земля коштує 2 тис. євро за 1 га і її якість значно гірша за українську. Якщо влада скупить землю у власного народу в 2,5 разу дешевше, щоб потім продати, то це — квиток на кладовище», — розповідає Колесніков.