друкувати


Радикальна партія не виходила з коаліції

20 листопада 2017, 08:13

До нинішньої коаліції входить і Радикальна партія. Таку точку зору висловив у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com політичний експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього Тарас Березовець.

Нагадаємо, що сам лідер РП Олег Ляшко неодноразово спростовував це. Хоча у парламенті часто можна спостерігати тандемні голосування разом з іншими учасниками коаліції за важливі для неї законопроекти.

«Коаліція, безсумнівно, існує. Коли кажуть: «Покажіть нам коаліцію на папері», то я вам скажу, що насправді до її складу де-юре входить і Радикальна партія. І досі вона не вийшла з коаліції, бо нема офіційної письмової заяви. Юридично Радикальна партія перебуває в коаліції разом із БПП та «Народним фронтом». Тому й бачимо стабільне голосування — 240–260 голосів. В Україні де-юре діє коаліція з трьох політичних сил: БПП, НФ та РП, яка сукупно дає понад 226 голосів. Тому коаліція не фіктивна», — пояснює він.

За  словами політолога,  коаліція  є, але перекроювати її ніхто не буде,  адже надто хитка конструкція.  Відтак, через це і завис ряд кадрових призначень  в КМУ та парламенті.

Сьогодні три міністерства мають в.о. — Мінагрополітики, Міністерство інформації та Міністерство охорони здоров’я. Є претензії до міністра фінансів та міністра палива й енергетики, яких теж можуть замінити. Тобто, 5 міністерств на кону. Чому не хочуть? Так порушиться баланс. Діє неофіційна домовленість між «Народним фронтом», Петром Олексійовичем і Володимиром Гройсманом щодо міністрів. Конкретно домовитися про кандидатури не можуть, триває змагання за окремі міністерства. Тому щойно почнуть продавлювати щось одне, одразу розпочнеться дисбаланс: НФ не голосуватиме, або ж прем’єр саботуватиме загальну роботу», — розповідає він.

При цьому політолог визнає, що якщо в інших міністерствах ситуація без офіційних міністрів ще терпить, то в Мінагрополітики — ні. Складність призначення аграрного міністра фактично зупинила аграрну реформу та поставила на паузу земельну.

Дійсно, Мінагрополітики має отримати повноцінного міністра, бо без нього маємо серйозний клопіт. Та з іншого боку, його призначення не вирішить питання земельної реформи. У нещодавньому зверненні Президент заявив про її відкладення. Немає згоди в колах бізнес-елітах щодо цього питання. Слід проводити інформаційну кампанію для людей і пояснювати, у чому переваги земельної реформи й вільного ринку. На це потрібно щонайменше рік-два. Я вважаю, що земельну реформу найближчим часом не тягнутимуть через парламент… Наскільки мені відомо, зараз це квота  (управління Мінагрополітики. — Авт.) прем’єра і його влаштовує в.о. міністра», — підсумував він.

Причина неукомплектованості  головами низки парламентських комітетів, на думку Березовця, наступна: «Там причина проста — розхлябаність і безвідповідальність у системі державного управління, яка з’явилася не сьогодні й вирішена також буде, на жаль, не завтра».