друкувати


Олігархи виставили фігуру Вакарчука на торги для Тимошенко та Порошенка

19 листопада 2017, 15:55

На наступні президентські вибори  у ролі третього запасного готують заслуженого артиста України, екс-депутата України 6-го скликання Святослава Вакарчука. Таку  точку зору висловив у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com політичний експерт, співзасновник Українського інституту майбутнього Тарас Березовець. Нагадаємо,  чергові вибори  мають  відбутися у 2019 році. Наразі виборчі симпатії  українців дуже мінливі й за ними більшість (50%+1) не набирає жоден  із кандидатів, а серед  лідерів перегонів поки що Петро  Порошенко,  Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Юрій Бойко.

На думку політолога, через зростання недовіри людей до  всіх наявних кандидатів,  напередодні виборів в Україні може повторитися ситуація, коли вистрелить третій запасний — «український Макрон».

Оскільки традиційні основні лідери виборчої гонки суттєво втрачають у рейтингах через зростання до них недовіри людей, то всі кинулися шукати українського Макрона. Тобто, того «третього запасного». Зараз найбільше шансів на цю роль у Святослава Вакарчука, але це не кінець історії. Ще дуже довго до виборів. Гіпотетично Вакарчук харизматичний, плюс він може зібрати навколо себе єврооптимістів — різних проєвропейських політиків, створити партію і навіть боротися за вихід у другий тур президентських виборів. Але крім нього на роль Макрона може претендувати ще кілька несподіваних кандидатур, як-от міністр транспорту Омелян, голова НАК «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв чи реформатор Макс Нефьодов», — вважає він.

Березовець  вважає, що наразі найбільше шансів на цю роль  поки що  у одного  кандидата. «На мій погляд, найкраще на роль українського Макрона підходить Святослав Вакарчук, на другому місці — Андрій Коболєв. Але це далеко не повний перелік. До виборів ще 2 роки,а Макрон з’явився лише за півроку до виборчого старту», — проонозує він.

Хто фінансуватиме його  появу і розкрутку? Політолог нагадав, що французського Макрона підтримували Ротшильди, тобто глобальний транснаціональний капітал.

Кому може бути вигідний умовний Макрон в Україні? Також великому олігархічному бізнесу — Рінату Ахметову, Віктору Пінчуку й тим, хто хоче тримати Україну у фарватері європейського Союзу та зберегти певну стабільність. Це може стати запасним варіантом на випадок, якщо популіст-кандидат на зразок Тимошенко відверто обганятиме Порошенка, тоді олігархи можуть вивести на сцену, на кшталт Сергія Тігіпка №2, уже згаданого третього кандидата. Незаплямованого, який може змагатися, і якщо так станеться, що це буде Вакарчук, то у другому турі перемога на виборах президента потенційно буде за ним. Він має більше шансів, бо він сприйматиметься як європейський кандидат, а от ретроград (Тимошенко) тягнутиме країну до Путіна», —  пояснює він.

Березовець каже, що «карту Вакарчука» наразі намагаються розіграти олігархи.

Це політична технологія, щоб із боку олігархів натякнути Президентові: «Ось, дивіться у нас є запасний кандидат, який може «вистрілити» в разі чого». Це попередження й запрошення до торгу. Адже олігархи фактично говорять, що у Вакарчука на старті є 6%, з допомогою ТВ його рейтинг підігріють до 10%, а тоді недалеко й до 15%. Поки триватимуть торги, Вакарчук мовчатиме, а залежно від їхнього результату — або піде у велику політику, або офіційно скаже, що то все були фантазії і політичної кар’єри для себе він не бачить. Це елемент політичної гри. З другого боку, це також попередження Тимошенко. Адже третій кандидат «відкусить» у неї частину електоральних симпатій. Якщо ж Юлія Володимирівна з олігархами домовиться, то можна розіграти партію, як свого часу в 2013 році Янукович із Сергієм Тігіпком — тоді останній у фіналі підтримав його та зійшов з дистанції. Олігархи виставили фігуру Вакарчука на торги для Тимошенко та Порошенка», — підсумовує він.