друкувати


НБУ хоче відмовитися від дрібних монет

19 листопада 2017, 09:17

Національний банк України пропонує відмовитись від дрібної монети в 1, 2, 5 і 25 копійок. Про це повідомив генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що раніше Нацбанк назвав аграріїв крайніми у зростанні інфляції.

За словами Дорошенко, це обґрунтоване рішення, яке в першу чергу обумовлене високою інфляцію, яка відбувалася в нашій країні останні роки. Через це дрібна розмінна монета використовується все менше й менше.

«Якщо за підрахунками Нацбанку на кожного українця приходиться 700 г монет, то кожен із нас повинен носити сумку з грошима. Насправді ж у кожного з нас в гаманці поряд із банківською платіжною карткою є всього декілька монет», — зазначив Дорошенко.

І додав, що вартість чеканки 1 копійки, скоріше за все, коштує в десятки разів більше за номінал. Таким чином держава несе збиток на випуску кожної копійки, яку потім уже вигідніше здавати на металобрухт. А крім того необхідно обслуговувати обіг монети, возячи її з магазину до банку і назад.

У держави є два шляхи: або деномінація національної валюти, або відмова від дрібних копійок. Оскільки ми рухаємося в напрямку ЄС, де фактично весь товарообіг відбувається в безготівковій площині  й готівка — ознака поганого тону, то все одно гроші в гаманці будуть витіснятися електронними грошима на картці. Гроші треба рахувати. Якщо НБУ зекономить на відмові від монет декілька десятків мільйонів гривень кожного року, то в країні знайдуть їм застосування», — підсумував Олексій Дорошенко.