друкувати


Україна може вирощувати 100 млн тонн зернових

19 листопада 2017, 08:19

Британія встановила рекорд врожайності по пшениці 16,87 т/га, а в Україні середня врожайність — 4 т/га, що говорить про те, що ми не використовуємо потенціал землі на 100%. Про це повідомив президент Української зернової асоціації Микола Горбачов під час Ukrainian Agribusines Forum в Києві, передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що раніше було названо перспективні для експорту зернових ринки.

За словами Горбачова, Україна має величезний потенціал до розвитку.  

«Звичайно, ми гордимося нашими землями. Вважаємо, що виробляємо дуже багато, але насправді ми не досягли навіть половини того, що у нас є. Ми не використовуємо потенціал землі на 100%», — вважає президент УЗА.

За його підрахунками, до 2022 ми зможемо вирощувати 100 млн т, а експорт складе 70 млн т.

Внутрішнє споживання навряд чи збільшиться. В Україні скорочується населення. За 26 років незалежності ми втратили мінімум 12 млн людей. Боюся, що тенденція скорочення буде зберігатися», — розповів Горбачов.

І нагадав, що за останні роки основними експортерами є «НІБУЛОН», «Кернел» і міжнародні трейдери Louis Dreyfus, Bunge, Glencore.

Якщо так подивитися, то 3 роки тому ми експортували на рівні 39 млн т зерна. При цьому, ті, кого я назвав, експортували 60% від загального об’єму. А за минулий сезон  ТОП-10 експортували 70%, але від обсягу в 45 млн т. Можна сказати, що глобалізація нікуди не дівається. Куди ми експортуємо? В ЄС ми продаємо 35%, але в перспективі — Індія, Бангладеш», — підсумував Микола Горбачов.