друкувати


Бізнес йде в тінь через схеми ручного відшкодування ПДВ

16 листопада 2017, 15:50

15 вересня 2017 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону №7115, який передбачає застосування тестового режиму зупинки реєстрації податкових накладних до прийняття законопроекту, розробленого урядом. Даний законопроект не сприятиме покращенню процедури адміністрування ПДВ, а лише вкотре внесе псевдозміни до чинних норм податкового законодавства. Таку точку зору висловив депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко в своєму блозі на «LB.ua».

Нагадаємо, що «Самопоміч» не хоче, щоб Косюк отримав мільярдні дотації.

За словами Мірошніченка, документ викликав багато дискусій, але можна сказати, що він не вирішує проблеми. Основна зміна, яка передбачена проектом закону №7115 — повернення Системи до тестового режиму роботи (без фактичного зупинення реєстрації ризикових податкових накладних), що є прямим кроком назад у боротьбі з тіньовою економікою.

Автори законопроекту №7115 фактично пропонують закрити очі на вирішення ситуації зі стрімким зростанням об’ємів тіньового ринку реалізації агропродукції в Україні. У 2017 році учасники ринку стверджують, що у «тіні» перебуває близько 50 % ринкових операцій із зерном, олією та іншими сільськогосподарськими культурами. Наразі спостерігається загрозлива тенденція на внутрішньому ринку: у 6—7 із 10 випадків пропонується продаж за готівку, досить часто — в іноземній валюті», — розповів депутат.

Він зазначив, що важливим фактором, який сприяє формуванню пропозиції «сірого» ринку, є й прихована оренда землі.

Значна частка площі ріллі є незареєстрованою згідно вимог законодавства, не відображена в реєстрах, з неї не сплачується ні орендна плата, ні податок на дохід від реалізації продукції, ні єдиний фіксований податок. Так, за оцінками, у 2017 році в оренді офіційно було зареєстровано лише близько 40% сільськогосподарських угідь, або 53% ріллі. Проте, якщо провести відповідні підрахунки, враховуючи зазначену площу ріллі, нормативно-грошову оцінку 1 га землі та ставку податку, до бюджету повинно було надійти близько 4,46—5 млрд. грн», ‒ наголосив член «Самопомочі».

І додав, що сьогодні учасники ринку та експерти переконані, що сума неповернутої валютної виручки за 2014—2016 рр. становить 3—3,5 млрд. доларів США.

Це носить мультиплікаційний негативний вплив на зовнішній торговельний баланс держави, курс гривні до долара США та інших валют, бюджетні надходження від податків та ін. Активно формуються «сірий» внутрішній ринок зерна, олії та олійних культур, інших експортних позицій, а шахраї виводять валютну виручку за кордон, не повертають її в Україну, як того вимагає чинне законодавство, і ще ніхто з них не був покараний», — зазначив Мірошніченко.

Він нагадав, що для вирішення проблеми він з колегами неодноразово направляв депутатські звернення з пропозиціями для вирішення проблеми «сірого» ринку агропродукції. Проте, належної реакції та підтримки з боку уряду не було. Мірошніченко додав, що наразі все більше підприємців відмовляються працювати «по-білому», а вищезгаданий законопроект має низку змін, що матимуть негативний вплив на роботу прозорого бізнесу.

Замість повернення до роботи Системи у тестовому режимі, як пропонує законопроект №7115, варто активізувати та доопрацьовувати механізм роботи Системи в режимі реального часу. Знижувати об’єми «сірого» ринку агропродукції варто негайно і безповоротно, а не замилювати очі ініціативами, які лише консервують проблему і не сприяють її вирішенню. Крім того, в жодному разі наша держава не повинна стати на той же корупційний шлях, яким ми йшли довгий час до Революції Гідності», — підсумував Іван Мірошніченко.