друкувати


На повторне перше читання відправлено законопроект про органічну продукцію

15 листопада 2017, 18:05

Верховна Рада відправила на повторне перше читання законопроект, який встановлює основні вимоги до виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Про це повідомляє УНІАН.

За відправлення відповідного законопроекту №5448 до профільного комітету на доопрацювання проголосували 228 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Як повідомив заступник міністра аграрної політики і продовольства Віктор Шеремета, доповідаючи щодо законопроекту, чинне в Україні законодавство про органічне виробництво не забезпечує належного функціонування ринку органічної продукції та суперечить європейським нормам. Тоді як представлений законопроект приводить українське законодавство у частині контролю якості української органічної продукції у відповідність з європейським.

Як додав заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, ухвалення цього законопроекту сприяє підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків її збуту.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що державний контроль за виробництвом органічної продукції здійснюватиме Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. Повноваження щодо сертифікації органічного виробництва будуть надані акредитованим органам сертифікації. При цьому сертифікація органічного виробництва здійснюватиметься на платній основі за рахунок суб'єктів господарювання, але видача сертифіката буде безплатною.