друкувати


«Самопоміч» не хоче, щоб Косюк отримав мільярдні дотації

12 листопада 2017, 13:56

Голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк запевнив, що фракція «Самопоміч» не буде підтримувати надання аграрних дотацій виробникам курятини. Про це він сказав в ефірі програми HARD на телеканалі ZIK, передає Економічна Правда.

«Ми проти дотації курятині та яйцю в Україні. Бо дотації не призводять до зниження цін. Але зменшувати фінансування села сьогодні не можна. І сьогодні Кабінет міністрів не запропонував якісного механізму з розподілу цих грошей, щоб гроші доходили до тих, кому це потрібно. Раз і назавжди хочу вам про це сказати, що ми будемо за те, щоб гроші направлялися тим середнім і малим фермерам, і не будемо підтримувати пропозиції, якби вони не заходили і через які б блоки вони не проходили», — розповів лідер «Самопоміч».

На питання, чи підтримує він поправку про скасування обмеження отримання агродотацій в одні руки до 150 млн гривень, він відповів: «Беззастережно».

Раніше ЕП писала, що комітет Верховної Ради з питань бюджету врахував в проекті бюджету на 2018 рік поправку, яка дозволяє великим агрохолдингам отримувати мільярдні дотації з державної казни.

Зокрема, бюджетний комітет підтримав поправку №231, на якій наполягала група депутатів з фракцій «БПП» та депутат із фракції «Самопоміч» Іван Мірошніченко.

Так, відповідно до діючих норм Закону «Про державну підтримку сільського господарства», з 1 січня 2018 року повинно було вступити в силу обмеження, яке не дає можливості аграрним групам пов'язаних компаній отримувати більше ніж 150 млн грн дотацій на рік.

Згаданою поправкою №231 це обмеження пропонується скасувати.

Крім цього, раніше депутати фракції «Самопоміч» (Олег Березюк, Іван Мірошніченко, Тетяна Острікова та Роман Семенуха) пропонували збільшити фінансування на програму спецдотацій — з 2 до 4,5 млрд грн (у 2017 році на відповідну програму було передбачено 4 млрд грн, але Кабмін в проекті бюджету запропонував її зменшити удвічі). Відповідну поправку про збільшення до 4,5 млрд грн бюджетний комітет не ухвалив. 

В даному випадку йдеться про програму дотацій, які нараховуються відповідно до акумульованого підприємством ПДВ — тобто, підприємство виробляє продукцію, сплачує державі ПДВ, і йому держава відшкодовує цей податок назад.

За існуючою формулою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів, найбільшу частку цієї програми — близько 50% — отримують виробники курятини.

Наприклад, за січень — серпень 2017 року більшу суму дотацій отримали лише два аграрних холдинга — Миронівський хлібопродукт Юрія Косюка ("Наша Ряба") та Укрлендфармінг Олега Бахматюка (1,074 млрд грн та 367 млн грн відповідно). Загалом всі аграрні компанії за відповідною програмою за 8 місяців отримали з бюджету близько 2,6 млрд грн дотацій, але окрім МХП і Укрлендфармінгу ніхто не отримував більше 150 млн грн.

На думку депутата «Самопоміч» Тетяни Острікової, цього можна не допустити, якщо Кабмін перегляне формулу розподілу агродотацій.