друкувати


50% експорту України — продукція рослинництва

11 листопада 2017, 08:19

Сумарна частка продукції рослинництва у структурі експорту України становить 50%. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, що понад 6 тис. т неякісних продуктів харчування не допущено на ринки з початку року.

Директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко відзначив, що в експорті продукції рослинництва необхідно своєчасної розробити та подати на затвердження плани роботи управлінь фітосанітарної безпеки, де враховується, з поміж іншого, проведення обстеження території країни з метою виявлення карантинних та інших шкідливих організмів для рослин.

При цьому він звернув увагу на зростання кількості нотифікаційних повідомлень, які надходять до України у зв’язку із невідповідністю фітосанітарним вимогам експортованих об’єктів.

Так, велике занепокоєння викликає і збільшення надходження нотифікацій щодо невідповідності фітосанітарним вимогам країн-партнерів у міжнародній торгівлі зерна та продуктів його переробки українського походження. Для порівняння: у 2016 році надійшло 85 нот, а за дев’ять місяців 2017 року — 91 нота.  Багато підстав для нотифікацій виникають з причини неефективної фумігації, що є серйозною проблемою. 

З метою попередження неефективної фумігації голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа звернувся до бізнесу, щодо застосування фумігації методом рециркуляції.

Експорт українського зерна — одна з основних статей доходу Державного бюджету України. Держпродспоживслужба робить все для того, щоб диверсифікувати експорт і лібералізувати фітосанітарні вимоги країн-партнерів у міжнародній торгівлі», — підсумував Володимир Лапа.