друкувати


АПК із бюджету дадуть 350 млн грн та 24, 6 млн грн зі спецфонду – Мінагропрод

24 березня 2016, 17:57

На підтримку розвитку агропромислового комплексу згідно Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» передбачено видатки загального фонду обсягом 350 млн гривень. Про це повідомив директор Департаменту фінансово-кредитної політки Мінагрополітики Баграт Ахіджанов під час наради з питань обговорення стратегічних напрямів розвитку аграрного сектору економіки та проблемних питань розвитку регіонів. «З них на підтримку заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів передбачено 300 млн грн, а на підтримку тваринництва – 50 млн грн», - зазначив Баграт Ахіджанов.

Він також повідомив, що видатків спеціального фонду держбюджету передбачено в обсязі 1424, 6 млн грн. «При цьому на інтервенційний фонд Аграрного фонду передбачено 1400 млн грн, на кредити фермерським господарствам - 15,8 млн грн, на резервний насіннєвий фонд – 5,0 млн грн та на лізинг сільгосптехніки – 3,8 млн грн», - повідомив директор департаменту.

Що стосується непрямої державної підтримки сільгосптоваровиробників, Баграт Ахіджанов розповів, що єдиний податок для платників IV групи має безстроковий термін дії і сплачується в рахунок: податку на прибуток, земельного податку, збору за спецвикористання води, а також збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності. «При цьому ставки з 1 га наступні: для ріллі, сіножатей і пасовищ - 0,81; для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, - 0,49; для ріллі, сіножатей і пасовищ, що спеціалізуються на закритому грунті – 5,4; для багаторічних насаджень – 0,49; для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, - 0,16; для земель водного фонду – 2,43», – пояснив директор Департаменту.

Також він розповів про спецрежим оподаткування ПДВ діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства (акумуляція ПДВ), термін дії якого триває до 01.01.2017 року. «З 01 січня 2016 року розподіл коштів ПДВ між держбюджетом та спец рахунками сільгосппідприємств в залежності від виду діяльності в таких пропорціях: за операціями із зерновими і технічними культурами: 85/15; за операціями з продукцією тваринництва: 20/80; за операціями з сільськогосподарськими товарами/послугами (крім операцій із зерновими і технічними культурами та операцій з продукцією тваринництва): 50/50», - пояснив Баграт Ахіджанов.

Крім цього він перелічив затверджені стандартні страхові продукти для страхування сільськогосподарської продукції за державною підтримкою: «Це озима пшениця (на період перезимівлі), озимі пшениця та жито (на весь період вирощування), яра пшениця і ячмінь (на весь період вирощування), соняшник та цукровий буряк».

Щодо страхових продуктів, які планується затвердити у I півріччі 2016 року, Баграт Ахіджанов зазначив озимі пшеницю та жито (на весняно-літній період вирощування), сою і кукурудзу.