друкувати


Сергій Льовочкін розповів чи голосуватиме Опоблок за бюджет-2018

10 листопада 2017, 09:50

Опозиційний блок не голосуватиме за проект бюджету на 2018 рік, бо він не реалістичний. Про це вчора розповів у кулуарах Ради нардеп від цієї політсили Сергій Льовочкін, повідомляє  кореспондент AgroPolit.com. Нагадаємо, що перше читання документа заплановано на наступний вівторок. Наразі тривають дискусії лобістів двох бізнес-груп (зерновиків-експортерів та птахівників) у Кабміні, зокрема й через розподіл бюджетних аграрних дотацій та їхніх сум. 

На думку Льовочкіна, нереалістичність бюджету зумовлена недостатніми джерелами наповнення. Зокрема, запитання викликає перерахунок 30 млрд грн доходів Нацбанку в бюджет, надходження від розміщення нових боргових зобов’язань, переплата податків від  НАК «Нафтогаз Україна» (наступного року не очікується різкого підвищення ціни на газ, тому переплати не буде).

Ми вважаємо бюджет 2018 року нереальним, сформованим на неточних макропоказниках. Нас не влаштовують витрати на поліцейську державу, утримання силових відомств і державного апарату. Їх потрібно на 100 млрд грн скоротити. Опозиційний блок пропонує свій варіант  бюджету, у якому збільшені на 120 млрд грн соціальні виплати для людей, зменшені удвічі комунальні тарифи, скорочені на 20 млрд грн видатки на утримання держапарату. Тому голосувати за урядовий проект бюджету на 2018 рік не будемо», — пояснив він.

Як  уточнив Льовочкін у коментарі AgroPolit.com, принциповим завданням бюджету на наступний рік має бути фінансова підтримка реального сектору економіки.

Потрібно направити щонайменше 20—30 млрд грн на розвиток базових галузей економіки, тобто, на реальний сектор, який сплачує податки, котрі, в свою чергу, дозволять покрити державний борг. За час приходу нової влади загальне  збільшення цього боргу протягом трьох років відбувалося в середньому щодня на 1 млрд грн. У мене виникає питання: «А хто це буде повертати?». Відповідь проста: ви, я, всі українці, кожен із яких кожен винен 48 тис. грн позичальнику. Навіть немовлята й бабусі на селі!», — підсумував він.

Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com