друкувати


Депутати пропонують збільшити суму дотацій

11 листопада 2017, 07:12

Депутати пропонують збільшити суму дотацій та змінити її механізм, щоб розширити коло отримувачів. Про це розповів депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко в ексклюзивному інтерв'ю Latifundist.com.

Нагадаємо, що наразі триває протистояння інтересів двох великих груп виробників. Перша — зерновики-експортери, які образилися через те, що не отримують прямі бюджетні дотації. Друга — птахівники, які постачають на внутрішній ринок продукцію, сплачують внутрішній ПДВ та отримують дотацію.

За словами Мірошніченка, він підтримує кілька напрямків, які прописані в бюджеті на 2018 рік урядом: розвиток машинобудування і компенсація ставок за кредитами. Все інше — ні.

Цього четверга у нас буде закрите засідання аграрного комітету, на якому ми  обговорюватимемо бюджет. І фінальне рішення представимо. Але раніше я, разом із 18-ма депутатами, відправив свої правки в бюджетний комітет», — зазначив він.

І назвав три основні правки, серед яких: збільшити загальну суму підтримки АПК на 2 млрд грн, до 8,7 млрд грн. Збільшити суму бюджетного фінансування на дотації мінімум до 4 млрд грн, а в ідеалі — до 6 млрд грн. Збільшити суму на компенсацію кредитних ставок до 451 млн грн.

Мірошніченко зазначив, що отримання більшої частини бюджетної дотації в 2017 році двома гравцями ринку — великими агрохолдингами (МХП і «Укрлендфармінг». — Авт.) стало можливим у результаті урядової постанови про порядок розподілу дотації, де є дві норми.

Перша — витрачання 50% дотації щомісяця на птахівництво. Друга — за яким принципом вважається дотація. Кожен виробник, який заплатив 1 грн ПДВ в бюджет, за фактом отримує сьогодні тільки 50 коп, а не обіцяну гривню. Тобто вам (виробнику) треба заплатити 1 млрд грн — і ви отримаєте тільки 500 млн! Станом на кінець жовтня 2017 ДФСУ перераховувала гроші для виплати дотації на підставі податкових декларацій за серпень!», — наголосив депутат.

Він додав, що якщо ситуація не зміниться і уряд виділить лише 2 млрд, то є два варіанти розвитку подій:

Перший — відрізати від отримання дотацій найбільш ефективних виробників (птахівництво і свинарство), а гроші виділити найбільш незахищеним: на молочне тваринництво, садівництво та інше, що вимагає багато капіталовкладень. Другий — шукати інший механізм підтримки. Наприклад, дотації на одиницю виробленої продукції», — підсумував Іван Мірошніченко.