друкувати


Андрій Садовий не має стосунку до виділення дотацій Косюку і Бахматюку

9 листопада 2017, 13:23

Об'єднання «Самопоміч» та її члени не лобіюють інтереси жодної з бізнес-груп, які воюють сьогодні в парламенті навколо розподілу аграрних бюджетних дотацій. Таку думку висловив в ексклюзивному інтерв'ю Latifundist.com депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що раніше в окремих ЗМІ з'явилася інформація, про те, що нібито засновник «Самопомочі» мер Львова Андрій Садовий і нардеп від цієї політсили Іван Мірошніченко відстоюють інтереси Юрія Косюка й Олега Бахматюка в питанні дотацій із політичних домовленостей.

 

Я лобіюю агросектор і всіх виробників, а не інтереси Косюка або Бахматюка. І це чітко простежується за моїми голосуваннями й законодавчими ініціативами. Я прийшов з бізнесу в політику. Тому логічно, що знаю і Косюка (кілька разів його бачив), і Бахматюка. Але ніхто з них ніколи не просив мене щось колись лобіювати, бо зі мною на такі теми говорити марно. Я — самодостатня людина. Всі розмови на цю тему — порожні плітки. Комусь дуже хочеться додати політичного забарвлення цій темі, приплітаючи сюди зокрема «Самопоміч» і мене особисто. Цей конфлікт між великими корпоративними бізнес-групами і бажання окремих осіб надати йому політичне забарвлення, залучаючи фракцію «Самопоміч» та лідера Садового, — дуже низький прийом. Лідер «Самопомочі» Андрій Садовий не бере абсолютно ніякої участі в прийнятті бюджету на 2018 рік і законодавчій діяльності фракції й окремих депутатів. У нього своїх турбот вистачає, а також відповідальності за ціле місто», — зазначив він.

За словами народного депутата, сьогоднішнє загострення пристрастей у дотаційному питанні слід розглядати, читаючи сенс між рядків.

Ми бачимо очевидний конфлікт інтересів двох великих груп виробників у АПК. Перша — зерновики-експортери, які образилися через те, що не отримують прямі бюджетні дотації. Друга — птахівники, які постачають на внутрішній ринок продукцію, сплачують внутрішній ПДВ та отримують дотацію. При цьому перші скромно замовчують те, що отримують від держави величезні суми експортного ПДВ, які на 80% компенсують їм втрату від скасування спецрежиму для АПК.

За словами депутата, проблема криється у третій групі виробників, про яку всі чомусь мовчать. Це господарства, які продають зерно на експорт і займаються водночас тваринництвом.

Завдяки «розумним правками Мінфіну» в порядку розподілу дотацій (підкреслю, що депутати не мали до цього порядку жодного стосунку), якраз і прописали це. На мій погляд, механізм розподілу дотацій потрібно поміняти так, щоб прибрати цей бар'єр і щоб усі виробники опинилися в однакових умовах. Якщо цього не зроблять, я не буду голосувати за такий бюджет», — підсумував Іван Мірошніченко.