друкувати


Аграрні лобісти затримують розгляд бюджету-2018 у парламенті?

7 листопада 2017, 15:06

Аграрні лобісти затримують процес розгляду проекту бюджету на 2018 рік у парламенті. Про це AgroPolit.com повідомило джерело  в парламенті, знайоме  з деталями перебігу бюджетного процесу. Нагадаємо, цього тижня Рада має розглянути у першому читанні проект бюджету на 2018 рік. Однак наразі у кулуарах парламенту говорять, що  цього може не  відбутися через баталії у КМУ довкола документа. За словами співрозмовника, затримка внесення на розгляд  проекту бюджету на 2018 рік викликана, зокрема, і через торги за бюджетні кошти для агросектору.

За словами  джерела, нині питання в частині АПК стосуються двох моментів. 

Перший  — збільшення загальної суми підтримки на АПК.  Нагадаємо, що на ці цілі перебачено  6,3 млрд грн.  Однак депутати запропонували  2 джерела, які збільшили б фінансування на 2 млрд грн і довели б загальну суму до 8,3 млрд грн.

Друге питання — збільшення наполовину суми  коштів на прямі бюджетні дотації  аграріям.  Цьогоріч — це 4 млрд грн,  з яких половину отримав найбільший виробник курятини  в Україні – компанія МХП. На 2018 рік на дотації зафіксували 2 млрд грн.

Зараз  у Кабміні точиться жорстка боротьба, щоби збільшити цю  суму вдвічі. Активну участь у цьому беруть лобісти  інтересів птахопрому, наближені до  власника МХП  Юрія Косюка — народні депутати Бакуменко та Кучер», — говорить джерело. Зокрема й через це питання затримується процес розгляду бюджету в парламенті у першому читанні, уточнює співрозмовник.