друкувати


«Сільський ревізор» допомагає розвитку молоді на селі

5 листопада 2017, 09:26

У с. Лотівка на Хмельниччині (один з учасників «Села року» в рамках проекту «Сільський ревізор») відкрили новий спортзал. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

На цю подію очікували 3 роки.

Облаштування сучасного приміщення для занять спортом ініціювала місцева молодь. Їх підтримали «Перший національний аграрний кооператив», Благодійний фонд «Зміцнення громад» та Голландський християнський фонд «Oekroe».

На відкритті нового спортзалу розповіли, що в Лотівці спорт розвивають уже 20 років поспіль. У закинутому приміщенні радянських часів місцеві жителі облаштували власний спортзал. Із часом він занепав, проте 10 років тому юнаки знову відродили у селі заняття спортом.

Інвентар робили власними руками. Гирі зробили з пустих банок із-під фарби, заливши їх цементом. Зі старого металобрухту зварили турніки. Вигадували, як могли, аби тільки займатися спортом», — згадує місцевий спортсмен Ігор Мирончук.

Потім до села приїхав засновник «Першого національного аграрного кооперативу» Андрій Гордійчук разом із директором Благодійного фонду «Зміцнення громад» Тетяною Василик. Гостям показали імпровізований спортзал, організували зустріч із молодими спортсменами. Молодь вирішила написати проект облаштування нового спортзалу та подати на конкурс грантів до Голландського християнського фонду «Oekroe». Місцева влада теж посприяла, пообіцявши віддати їм приміщення старої школи.

Коли у Грицеві побудували нову школу, нашу початкову школу закрили. Постало питання, що робити з приміщенням, адже за 2—3 місяці без нагляду там усе розкрадуть або зруйнують. Спочатку думали зробити церкву, а потім порадилися і все ж вирішили віддати нашим молодим спортсменам», — голова Лотівської сільської ради Олександр Павлюк.

Щойно проект отримав грант, розпочалися ремонтні роботи. Фінансову підтримку також надав ПНАК та БФ «Зміцнення громад». Коли ж приміщення були готові, почали шукати кошти для придбання спортивного інвентарю. Працівники місцевої бібліотеки та будинку культури підготували проект і взяли участь у конкурсі грантів від народного депутата України Романа Мацоли. Частину грошей надала сільська рада, а також місцева громада. За отримані кошти купили лавку для жиму, штангу на 100 кг, дві гантелі по 24 кг та W-подібний гриф.

Окрім того, на відкритті нового спортзалу лотівська молодь отримала у подарунок від БФ «Зміцнення громад» та ПНАКу сертифікат на суму 50 тис. грн. Ці кошти також планують витратити на купівлю інвентарю.

Коли ми 3 роки тому побачили, в яких умовах, але з яким ентузіазмом молодь займається спортом, вирішили допомогти. Бо ж далеко не в кожному селі знайдуться такі активні юнаки й дівчата, які готові заливати банки цементом, аби лишень був інвентар. Тому спільно з Андрієм Гордійчуком та нашими колегами з Голландського християнського фонду «Oekroe» виділили кошти на ремонт приміщення», — розповідає директор благодійного фонду “Зміцнення громад” Тетяна Василик.

А тим часом до спорту почало долучатися і представники старшого покоління. Для них пообіцяли закупити бігову доріжку. Окрім того, у селі є футбольне поле, яке облаштували за підтримки корпорації «Сварог Вест Груп».

Нагадаємо, у березні 2016 р. Сільський Ревізор відвідав Лотівку. Тоді ревізори на власні очі побачили, в яких умовах тренуються молоді спортсмени. Як це було, читайте за посиланням: Сільський Ревізор. Лотівка.