друкувати


«Артемсіль» заявила про арешт її рахунків

3 листопада 2017, 14:47

Вчора увечері були арештовані рахунки ДП «Артемсіль», роботу підприємства може бути паралізовано. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Як стало відомо, арешт відбувся в результаті відкриття виконавчого провадження на стягнення з ДП «Артемсіль» 70,5 мільйона гривень штрафних санкцій в результаті порушення умов договору з КПВІ «Пам'ять» в період 2014—2015 років.

На даний момент виконавча служба не повідомила належним чином ДП «Артемсіль» про відкриття виконавчого провадження, що є порушенням ст. 28 закону України і ст. 19 Конституції України. Згідно з отриманою вчора ввечері інформацією з банків, які обслуговують рахунки підприємства, відкрито виконавче провадження про примусове виконання і винесено постанову про арешт майна ДП «Артемсіль». Таким чином, у результаті судових тяжб між КПВІ «Пам'ять» та ДП «Артемсіль», держпідприємство має виплатити штраф у сумі 63,95 мільйона гривень, судовий збір — 172,5 тисячі гривень і виконавчий збір — 6,4 мільйона гривень. У свою чергу, ДП «Артемсіль» звернулося з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України на винесені судові рішення.

В ході тривалих судових розглядів ДП «Артемсіль» відстоювало позицію визнання договору з КПВІ «Пам'ять» недійсним через порушення антикорупційного законодавства. У 2017 році керівник ДП «Артемсіль» Вікторія Луценко зверталася до Комітету Верховної Ради з антикорупційної політики з проханням сприяти у вирішенні цього питання.

Спірний договір про пуско-налагоджувальні роботи між КПВІ «Пам'ять» та ДП «Артемсіль» було укладено 28 жовтня 2005 року на термін понад 11 років. На момент укладення в договорі встановлена орієнтовна сума — 16,06 мільйона гривень, яку 20 червня 2014 року збільшили до 63,95 мільйона гривень. Згідно з умовами договору, в результаті порушення в 2014—2015 рр. ДП «Артемсіль» своїх зобов'язань стало можливим стягнення з підприємства 63,95 мільйона гривень.

ДП «Артемсіль» доводило в суді, що вказаний договір суперечить інтересам держави, не відповідає економічній меті господарської діяльності ДП «Артемсіль», укладений із конфліктом інтересів (з метою створення штучної заборгованості ДП «Артемсіль» перед КПВІ «Пам'ять»), в порушення антикорупційного законодавства. Підписання договору і доповнень, протоколів до нього здійснювалося особами, які пов'язані між собою корпоративними інтересами і родинними зв'язками, що може вказувати на їхню особисту зацікавленість.

На сьогоднішній день керівник державного підприємства Вікторія Луценко вживає всіх можливих заходів щодо попередження списання коштів. Вже направлені звернення до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства юстиції, прокуратури Донецької області, НАБУ, повторно до Комітету Верховної Ради з антикорупційної політики та голові Донецької ОДА з проханням посприяти у вирішенні цього питання.

У разі списання з рахунків ДП «Артемсіль» вищевказаних штрафних санкцій може бути поставлено під загрозу виконання соціальних зобов'язань, а саме — виплати премії за вислугу років та винагороди за загальними підсумками роботи, які були заплановані на кінець 2017 року. Проте керівництвом підприємства вживаються заходи, спрямовані на своєчасну виплату працівникам ДП «Артемсіль» заробітної плати та виконання всіх фінансових зобов'язань.