друкувати


У фермерів та агрохолдингів різні місії в Україні — думка фермера

4 листопада 2017, 09:26

Місія агрохолдингів — розвивати експорт, а справа фермерів — виробляти продукти здорового харчування та ставати альтернативою великим брендам. Таку думку висловив засновник домашньої козячої ферми з власної сироварнею «Доообра ферма» Тарас Ложенко під час круглого столу «Аграрна Україна. Концепція світової першості», передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що раніше було названо найперспективнішу модель розвитку агросектору України в боротьбі Фермери VS Агрохолдинги.

За словами Ложенко, у агрохолдингів та фермерів абсолютно різні місії: великі підприємства мають забезпечувати експорт, а малі — постачати здорове харчування для українців.

Фермер наголошує, що сьогодні в Україні мало розвинена культура здорового харчування, а органічна продукція лише набирає популярності. Проте правильні приклади та успішні історії допоможуть змінити бачення споживачів та привчати їх до якісного домашнього продукту.

Місія агрохолдингів — розвивати експорт. Наша ж місія — робити людей здоровими, бути альтернативою великим брендам. Зараз якщо людину спитати: який хочеш сир, заводський чи фермерський. То вона, може, й не відповість, поки не спробує. Але якщо Ви хоч раз спробуєте якісний фермерський сир, то для вас такого питання не буде. Будете думати лише про гроші. Є кошти, щоб купити такий сир, чи немає. І якщо немає, то будете намагатися отримати таку можливість. Але у багатьох є така можливість, просто вони не думали про це», ‒ зазначив засновник ферми.

За його словами, сьогодні фермерський коров’ячий сир коштує десь 350 грн за кілограм, коров’ячий сир із витримкою 1,5 року — 500 грн, козячий сир 1,5 року витримки коштує 600-700 і молодий козячий сир — 400 грн.

Так, ми дорожчі за українські заводи. Та це нормально. В усьому світі так. Але ми дешевші за експортні сири. Зараз, коли люди хочуть справжній сир, то вони купують не українське. Це потрібно побороти. Я закликаю шукати якісне українське. Його мало, але воно є», — підсумував Тарас Ложенко.