друкувати


Україна має прийняти 400 законів для відповідності АПК європейським вимогам

4 листопада 2017, 07:13

Україна повинна прийняти понад 400 законів для того, щоб забезпечити відповідність вітчизняного АПК європейським вимогам. Про це заявив народний депутат Леонід Козаченко на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна за підтримки «Association4U» — проекту ЄС «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».

Нагадаємо, що 28% законодавчих актів регулювання ринку зерна сьогодні не актуальні.

За словами Козаченка, сьогодні прийнято трохи більше 30% від потрібної кількості.  

«Це цифра за десять років. Якщо ми ледь пройшли 30% шляху за 10 років, то решту шляху нам доведеться пройти за 30. Ми повинні прискорити цей процес», — наголосив нардеп.

Він вважає, що удосконалювати українські закони в аграрній сфері слід орієнтуючись на європейське законодавство. Зокрема, вітчизняний АПК потребує нормах, які б сприяли зростанню виробництва валової продукції і поглиблення переробки.

Водночас депутат зазначив, що до адаптування українських законів до європейських норм потрібен зважений підхід, навівши приклад Литви.

У литовському парламенті найшвидше з усіх країн Східної Європи адаптували законодавство — зробили це менше, ніж за рік. Робили без обговорення — просто перекладаючи з англійської мови та голосуючи. І виправляти помилки, які вони допустили, було дуже важко. Поляки пройшли цей шлях за 4 роки й отримали набагато кращий результат», — підсумував Леонід Козаченко.