друкувати


Держава має втрутитися в проблеми тваринників — точка зору

3 листопада 2017, 16:12

Сьогодні держава має втрутитися в проблеми галузі тваринництва та знайти шляхи їхнього вирішення, оскільки самі виробники не в змозі впоратися. Про це повідомив експерт Олексій Якубін, передає milkua.info.

Нагадаємо, депутати пропонують повернути 1,5% збір для садівничої галузі для її відродження.

За словами Якубіна, держава має брати активнішу участь у процесах, пов'язаних із виробництвом сільськогосподарської продукції

«У новому бюджеті ми повинні побачити реальні цифри, які повинні бути спрямовані на підтримку тваринництва, як галузі, котра дійсно пов'язана з доданою вартістю, тим більше, що у нас є традиції і гарна якість тваринницької галузі. Не виключено, що галузь рослинництва, яка перебуває в набагато кращому стані, може витіснити всю тваринницьку галузь. Тому, якщо говорить в цілому про цей дотаційний механізм, на мою думку, держава принаймні має його залишити й нарощувати», — підкреслив він.

І пояснив, що сьогодні в аграрному секторі країни існує штучно створений перекіс державної допомоги в бік зерновиків. Тваринники при цьому змушені боротися за своє існування, перебиваючись мінімальними дотаціями.

Експерт запропонував перерозподілити надприбутки зерновиків для підтримки тваринників.

Рослинництво через експорт демонструє досить високі темпи та високі прибутки. Думаю, що держава могла б певною мірою перерозподіляти ці кошти від більш успішних галузей, які менше потребують дотацій, до галузей, які більше потребують їх з погляду розвитку вітчизняного аграрного сектору», — підсумував  Олексій Якубін.