друкувати


Депутати наполягають на необхідності маркування російської продукції

3 листопада 2017, 15:19

У Верховній Раді зареєстрований проект закону №5326, яким пропонується зобов'язати підприємців маркувати продукцію російського походження. Про це повідомив народний депутат Валентин Дідич на своїй сторінці у Facebook.

Законопроект підписали народні депутати від УКРОПу Тарас Батенко, Віталій Купрій, Ірина Констанкевич, Валентин Дідич, Віктор Шевченко, Олександр Дубінін та Олександр Шевченко.

«Сьогодні ми внесли додатковий законопроект, який передбачає обов'язкове маркування усієї продукції країни-агресора і жорсткі санкції щодо порушників відповідної вимоги», — заявили народні депутати.

За їхніми словами, документом передбачені не лише штрафи, а й конфіскація продукції та виручки підприємців, які реалізують російські товари, не інформуючи про це споживачів. Окрім того, автори законопроекту наполягають на необхідності зобов'язати представників російського бізнесу в Україні розміщувати поруч із власними вивісками та логотипами напис «Це контролюється країною-агресором».

Окремого маркування потребує й реклама російської продукції, яка розміщується на будь-яких носіях інформації — брошурах, білбордах чи в ЗМІ. Всюди має бути маркування. Якщо це друковані засоби — не менше 10% від загальної площі реклами. Відповідно, телевізійна та радіореклама мають закінчуватися інформуванням про походження товару чи власника бізнесу», — наголошує депутат.

За словами Дідича, маркування російських товарів, так само, як і санкції, мали бути запроваджені одразу після початку російської агресії в України, як того вимагали громадські активісти.

УКРОП підготував уже кілька законопроектів, спрямованих на протидію Росії в економічній площині. Зокрема, народні депутати від УКРОПу вперше в історії України запропонували парламенту запровадити секторальні санкції щодо РФ, розпочавши з банківської сфери, та ініціювали закриття російських банків, які працюють на території України. Крім того, вони підготували пропозицію щодо створення окремого реєстру юридичних осіб країни-агресора», — підсумував Валентин Дідич.