друкувати


Один із українських агрохолдингів назвав своїх конкурентів

2 листопада 2017, 11:27

Сьогодні конкурентами агрохолдингів є не малі й середні фермерські господарства, і навіть не сусідні українські компанії, а зарубіжні виробники. Про це повідомив директор із маркетингу та комунікацій компанії «Астарта-Київ» Микола Ковальський під час круглого столу «Аграрна Україна. Концепція світової першості», передає кореспондент AgroPolit.com.

У жовтні поточного року Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) виділив кредит у розмірі $25 млн терміном на сім років агропромхолдингу «Астарта» на будівництво та придбання цукрових і зерносховищ.

За словами Ковальського, маленькі виробники не зможуть забезпечувати великі експортні партії того ж цукру (на якому спеціалізується «Астарта». — Ред.), проте можуть зайняти свої ніші та ефективно працювати в одному полі з агрохолдингами.

Я згадав історію, коли вчитель пояснював дітям життя. Він узяв ємність, поклав у неї каміння й сказав: це ваша робота. Потім насипав пісок та сказав, що це близькі. Далі налив склянку води зі словами: це ваше хобі. Так ось у аграрному секторі так само», — наголосив директор із маркетингу.

І додав, що в одній ємності можуть уживатися всі види господарств — і малі, й великі, які не мусять конкурувати.

Як ви думаєте з ким нині конкурує «Астарта»? Ми не конкуруємо з цукровим заводом, який, припустімо, стоїть в 300 км від нас. Це, скоріше, наші колеги. Ми допомагаємо один одному технологіями. А конкуруємо ми з бразильськими виробниками. В Бразилії 400 цукрових заводів, з них 100 — в стані банкрутства. Ми не хочемо такої ситуації у нас. Тому Україна конкурує глобально», — заявив експерт.

За його словами, сьогодні йдеться про державну підтримку, а її потрібно спрямовувати на ефективних виробників.

Я не кажу, що дотації це погано. Дотації отримують наші конкуренти по всьому світі. Наприклад, польські цукровики отримують прямі дотації. У нас такого немає. Але я думаю, що це не є метою програми підтримки. Роль держави: закривати вузькі місця (проблеми логістики) та створювати законодавчо таке середовище, в якому будуть спокійно працювати усі види і розміри господарств. І неважливо: малий ти, чи великий. Якщо працюєш ефективно, то держава має допомагати», — підсумував Микола Ковальський.