друкувати


Малі підприємства забезпечують більше робочих місць, ніж агрохолдинги

1 листопада 2017, 17:31

Українська аграрна конфедерація проаналізувала ведення агробізнесу в Україні. Результати дослідження ефективності презентував президент Української аграрної конфедерації, народний депутат Леонід Козаченко, передає кореспондент AgroPolit.com.

За його словами, даний аналіз дав змогу зробити певні висновки. Передусім виявилося, що платники податків обробляють 17, 4 млн га землі. Офіційно в обробітку 32,5 млн га землі. Тобто, 40% перебуває в тіні.

Наступним кроком був аналіз зайнятих у господарствах робітників. Результати показали, що дрібні сільськогосподарські підприємства забезпечують більше робочих місць, ніж великі агрохолдинги у розрахунку осіб/на 100 га.

На графіці можна побачити, що в 2016 році ситуація змінилася. У великих підприємствах почали скорочувати працюючих. Кількість працівників, яких найняли на підприємства в перерахунку на 100 га наступна. Що більше підприємство, то менше, на жаль, наймають робітників на 100 га. Фактично, підприємства із земельним банком до 100 га мають у 30 разів більше працюючих, ніж великі», — прокоментував Леонід Козаченко.

І додав, що така статистика є хорошою для тих, хто підтримує малі сімейні господарства, адже сьогодні потрібно зберегти кількість робочих місць у сільській місцевості.