друкувати


Мінінфраструктури запропонувало відкрити в Україні шлях для офшорних суден

2 листопада 2017, 07:25

Ситуація із розвитком водного транспорту та суднобудуванням сьогодні надзвичайно складна, а річкові перевезення стрімко скорочуються, як і кількість суден, ситуація загострюється, але вихід із неї у владі шукати не поспішають. Про це йдеться у блозі народного депутата Андрія Вадатурського «Український «Титанік», або Чому річковий транспорт іде на дно?» для AgroPolit.com.

Нагадаємо, що річкові пасажирські перевезення за роки незалежності скоротилися на 98%.

За словами Вадатурського, в Україні перевезення річковим транспортом коштують на 18% дорожче, ніж залізничним, і на 37% дорожче, ніж автобусом. Тоді як у Європі відповідно на 23% і 35% дешевше. 46% вантажів перевозять річковим транспортом у Голландії і 40% у США, водночас у нас лише 3%.

«Для того, що не відставати від розвинених країн, ми запропонували уряду стратегію й низку законопроектів, які покликані сприяти розвитку річки. Але Міністерство інфраструктури запропонувало трохи інший формат, мовляв: «Давайте відкриємо шлях для офшорів, нехай офшорні судна заходять і вільно працюють у країні». Ми з цим не згодні», — заявив нардеп.

Він додав, що в Україні є свої суднобудівні заводи, які потрібно лобіювати і захищати.

Нам потрібно допомогти їм у будівництві сучасних суден та у створенні потужного українського флоту, оскільки це цілком можливо реалізувати. Якщо судна з іноземними прапорами хочуть заходити на територію України, вони повинні послуговуватися практикою ЄС — каботаж та економічна діяльність суднам під іноземним прапором за 48 годин», — підсумував Андрій Вадатурський.