друкувати


Умови Зони вільної торгівлі не надто привабливі для українських виробників

1 листопада 2017, 12:29

1 листопада 2017 року Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом минає три роки, але окремі її норми почали тимчасово діяти раніше. Зокрема, 1 січня 2016 року стартувала Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Про шлях України до Зони вільної торгівлі та її економічний ефект для України йдеться в спецпроекті AgroPolit.com «В Зоні вільної торгівлі. Як змінилися торги між Україною та ЄС».

За даними Державної служби статистики, у перший рік вільної торгівлі з ЄС український експорт до ЄС зріс на понад 3%, а товарообіг — на понад 6%.

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, ЄС є найбільшим торговим партнером України з питомою вагою торгівлі товарами та послугами за 6 місяців 2017 року в 40%. За результатами 6 місяців 2017 року, обсяги торгівлі товарами з ЄС зросли на 24,9%, обсяги експорту — на 26,1%, імпорту — на 24,0%. У 2017 році в експорті з України до ЄС з’явилося 870 нових товарних підкатегорій (це додаткові $61,7 млн експорту товарів).

Та загалом торгівля агропродуктами не настільки жвава, як очікувалося. Безмитні квоти використовуються швидко, а загальні умови не надто привабливі й посильні для вітчизняних виробників», — пише видання.

Відштовхуючись від цього, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України ініціює аналіз (форсайт) поглиблення умов торгівлі з Європейським Союзом: перегляду умов вільної торгівлі, митний союз та інші можливі додаткові механізми.

За словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі — торгового представника України Наталії Микольської, переговори щодо чинної Зони вільної торгівлі (ЗВТ) завершилися дуже давно і ця угода вже застаріла.