друкувати


Краснопольський назвав пріоритети стратегії 2020 — Мінагрополітики

24 березня 2016, 10:57

Земельна реформа, продовольча безпека, розвиток агропродовольчих ланцюгів доданої вартості і сільський розвиток і відродження українського села — такі стратегічні пріоритети Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Ярослав Краснопольський під час 7-ї щорічної конференції Інституту Адама Сміта. 

«Серед основних стратегічних пріоритетів стратегії зазначається також проведення інституційної реформи. Це зміни, які повинні відбутися безпосередньо в міністерстві і в наших центральних органах виконавчої влади, які підкоряються відомству. Зокрема це стосується Держлісагентства, Держрибагентства і Госпродпотребслужби», — зазначив перший заступник міністра.

Наступний пріоритет — це оподаткування: «Сьогодні йде дискусія щодо зміни системи оподаткування з початку 2016 року, що є серйозним викликом для українських аграріїв. Зазначу, що вчора в Комітеті Верховної Ради України з питань податкового та митного справи відбулося обговорення з пошуку компромісних рішень. Тому дане питання потребує доопрацювання і подальшого обговорення», — каже він.

Серед інших пріоритетів стратегії він окремо виділив розвиток ділового клімату і протидію корупції, створення стабільної правової системи, що відповідає міжнародним європейським стандартам, а також доступ до міжнародних ринків, торговельну політику і просування експорту.

«Крім цього важливим аспектом є розвиток освіти, науки та консультативних послуг. Незважаючи на те, що аграрні наукові установи передані в Міністерство освіти і науки України, ми все одно будемо продовжувати контролювати політику, пов'язану з системою освіти, виробленням програм і навчальних процесів», — зазначив Краснопольський.

Окремо перший заступник міністра виділив аспект захисту навколишнього середовища та управління природними ресурсами.

«Тут варто відзначити один важливий напрямок - систему зрошення для південних областей України. Разом з Світовим банком ми припускаємо відродження і збільшення кількості поливних земель до 1 млн га. Тому в поточному році буде відпрацьована відповідна стратегія в даному напрямку, щоб в 2017 році вже почати процес інвестування», — підсумував він.