друкувати


ЄБРР назвав приватизацію єдиним джерелом зростання ВВП України — Аджунер

24 березня 2016, 08:21

У 2016 року в Україні не буде великих прямих іноземних інвестицій. Витрати на інфраструктуру також не виростуть. Шевки Аджунер знайшов джерело зростання для економіки України ЛігаБізнесінформ Єдиним фактором відновлення економіки України в 2016 році є приватизація державних підприємств, повідомив регіональний директор Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Шевки Аджунер.

"На жаль, я не бачу великих прямих іноземних інвестицій в Україну найближчим часом, також як і можливостей для збільшення витрат на інфраструктуру. Тому, єдиним можливим для мене фактором відновлення економіки країни є приватизація", — сказав він під час конференції "Україна 2020 : короткострокові завдання і перспективні можливості".

У той же час Аджунер наголосив на необхідності проведення відкритої і справедливої ​​приватизації.

"ЄБРР бере активну участь в цьому процесі в якості радника, оскільки це те, що сприяє деолігархізації економіки і створенню в країні конкурентного середовища", — зазначив він.

4 березня президент Петро Порошенко підписав зміни в закон "Про приватизацію державного майна", який дозволяє почати приватизацію великих об'єктів вже в поточному році. Крім того, закон забороняє брати участь у приватизації резиденту держави-агресора.

Економіка України скорочується вже кілька років поспіль. За даними Держстату, Україна вступила в рецесію в другій половині 2012 року (в цілому за рік статистичне відомство відзвітувало про зростання на 0,3%). Спад продовжився і в 2013 році, проте Держстат знову повідомив про зростання на 0%. У 2014 році ВВП України впав на 6,8%, в 2015 році — на 9,9%.