друкувати


Якщо грошей вистачає лише на хліб та молоко, то… молоко зроблять дорожчим від закордонного

28 жовтня 2017, 08:28

Асоціація постачальників торговельних мереж проаналізувала ціни на молоко в упаковці Tetra Pak у країнах-сусідах України. Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що раніше Асоціація порівнювала ціни на овочі на оптових ринках України та Польщі.

За словами Дорошенко, літр молока жирністю 3,2—3,5% в упаковці Tetra Pak у тих магазинах, які минулого тижня моніторила Асоціація постачальників торговельних мереж, можна було купити за такою найменшою ціною.

Польща 3,2% — 16,18 грн, Білорусь 3,2% — 16,92 грн, Україна 3,2% — 20,25 грн, Литва 3,5% — 25,85 грн, Румунія 3,5% — 26,75 грн і в Естонії 3,5% по 28,65 грн.

Молоко в Польщі має ціну на 25% нижчу, ніж в Україні. Одна з причин такої різниці в тому, що в нашій країні ПДВ на продукти складає 20%, а в Польщі — лише 5%. Без податку на додану вартість різниця в наших країнах складає 9%. Якщо молоко жирністю 3,2% довести до жирності 3,5%, то його вартість додасть близько 10%, що наблизить вартість молока у Польщі, Білорусі та Україні до рівня інших країн», — написав Дорошенко.

У квітні Асоціація постачальників торговельних мереж робила моніторинг найменших цін на молоко жирністю 1,5—2,5%, які були наступними: 1 літр 2,5% в Естонії — 13,4 грн, у Литві — 13,9 грн, в Україні — 16,2 грн. У Польщі молоко 1,5% продавалось за 20 грн, а у Франції — за 34,2 грн.

Як бачимо, цього року молоко в нашій країні далеко не найдешевше серед країн-сусідів, хоч ми вважаємося аграрною країною. Для забезпечення громадян якісними та недорогими продуктами необхідно робити певні кроки. Це не лише зробить їх доступнішими, а й пожвавить внутрішню торгівлю, тому що українці почнуть більше купувати. Від цього виграють і виробники, і торгівля. Усі кроки економічного блоку Уряду на чолі зі Степаном Кубівим ведуть якраз в інший бік. Саме тому всі виробники, щоб продовжувати працювати в умовах подальшої деградації торгівлі в країні, вимушені все більше експортувати, що також впливає на зростання цін», — підсумував Олексій Дорошенко.