друкувати


Названо найпопулярніші кооперативи в Україні

27 жовтня 2017, 14:18

Чверть кооперативів спеціалізуються на наданні послуг із обробки землі — люди об’єдналися навколо такого проблемного питання, як нестача техніки. Про це повідомив консультант ФАО з питань розвитку аграрного бізнесу та кооперації Руслан Марков у ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, що Перший український сільськогосподарський кооператив поповнився на 10 господарств.

За словами Маркова, гарним прикладом таких кооператитвів є «Універсал», який розташований у Донецькій області Костянтинівського району. До його складу входять приблизно 30 фермерів, зараз вони мають вже кілька одиниць сільськогосподарської техніки й спільно обробляють свої землі.

Такий же кооператив з обробки землі, який може служити прикладом, — «Стрицівка Нова», котрий у Міловському районі Луганської області. Приблизно така ж кількість фермерів спільно обробляють землю.

Інший напрям, навколо якого часто об’єднуються люди, це молочне скотарство, так звані молочні кооперативи. Усім відомо, що в сільській місцевості існує проблема досить низької закупівельної ціни на молоко в особистих селянських господарствах. Люди об’єднуються навколо питання спільного збору молока й потім подальшої його реалізації», — розповів консультант ФАО.

І додав, що прикладом такої ініціативи може бути кооператив Сватівського району Луганської області, який знаходиться в селі Містки та налічує 200 осіб.

Є кооперативи, які надають досить специфічні послуги. Наприклад, у Луганській області в населеному пункті Станиця Луганська працює багато овочівників. Кооператив надає їм послуги з агрегації продукції, збору спільного урожаю й формування товарних партій. Але поблизу цієї території немає сервісних послуг з аналізу ґрунтів, а для тепличного бізнесу це важливо. Тому вони звернулись до нас і навчаються самостійно робити аналіз ґрунтів», — підсумував Руслан Марков.