друкувати


Як сьогодні виглядає загальна картина АЧС по Україні: інфографіка

27 жовтня 2017, 15:28

Станом на 25 жовтня в Україні зафіксовано 127 випадків за 2017 рік і загалом 275 – за період із 2012 року, тож можемо говорити про уповільнення тенденції, та, на жаль, не зупинку. Таку статистику привів голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, що українське сало та свинина стрімко ростуть в ціні.

За даними Держпродспоживслужби, найбільше від вірусу сьогодні страждають Закарпатська, Київська, Одеська та Херсонська області.

У більшості випадків поширення збудника починається все ж із диких тварин. А потім вже через корми, солому, нелегальне перевезення свиней, зараженої продукції. В 2014-му все почалося з дикої фауни, а потім перейшло на свійських свиней. Наразі затверджені ліміти на полювання. Відповідно, буде здійснюватися моніторинг і вилучення хворих кабанів.

Окрім дикої фауни небезпека криється в приватних господарствах. Рівень безпеки на господарствах і нелегальних фермах сумний. Нелегальні ферми наразі ліквідовуються взагалі крок за кроком.

Підписано грантову угоду з ЄС на 224,5 тис. євро. Вони готові компенсувати вартість моніторингових досліджень у  західних областях, щоб обмежити поширення вірусу в бік ЄС. Грантова угода передбачає не лише моніторинг, а й винагороди за повідомлення про АЧС. У Європі, коли хтось знаходить загиблого кабана, може повідомити ветеринарну службу і отримати за це до 100 євро. На жаль, українське законодавство поки не передбачає такої можливості, але ми будемо працювати з Мінагрополітики та Мінфіном над можливістю таких компенсацій», ‒ розповів Лапа.

Загалом же, картина АЧС по Україні сьогодні виглядає наступним чином: