друкувати


Індія встановила вимоги до експорту українських яблук

28 жовтня 2017, 11:33

Сьогодні Індія наполегливо просуває норми регулювання, які стосуються необхідності фумігації с/г продукції бромметилом, під що підпадають й українські яблука. Про це розповів голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, що раніше співвласник VITAGRO, депутат ВРУ Сергій Лабазюк заявляв, що неможливість вийти на ринок Індії — це провина Держпродспоживслужби, яка не виконала своєї місії та не сертифікувалася на цих ринках.

Проте, Лапа зазначив, що єдина їхня помилка в цьому питанні — недостатнє оприлюднення інформації щодо світових трендів.

За його словами, справа в тім, що Індія нині наполегливо просуває норми регулювання, які стосуються необхідності фумігації с/г продукції бромметилом. Це питання не тільки до України, а й до всіх партнерів.

Підписати протокол експорту яблук до Індії взагалі не проблема, якби ми погодилися на бромметил. Але проблема в тім, що в Україні бромистий метил не зареєстрований. Був раніше, але для деревини», — пояснив він.

І додав, що якби ця позиція стосувалася лише України, то можна було б звинувачувати службу, а коли це системна політика щодо всіх торгівельних партнерів, то, не знаючи ситуації, не зовсім коректно робити такі звинувачення.

Питання до нас лише в тому, що ми маємо ділитися інформацією про такі переговори. Щодо яблук, то Україна залишаться їх нетто-імпортером. Ми продаємо дешевше, ніж купуємо. Є ніші й на внутрішньому ринку, які виробники могли б зайняти, вміючи конкурувати з більш дорогим імпортом», — підсумував Володимир Лапа.