друкувати


Механізм компенсації за вилучення свиней через АЧС планують змінити

28 жовтня 2017, 07:15

Держпродспоживслужба працює над змінами до Порядку відшкодування збитків, завданих господарствам внаслідок ліквідації заражених АЧС свиней. Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, що господарствам приватного сектору з початку 2017 року компенсовано збитки за вилучення свиней через АЧС на майже 15,9 млн грн, що становить 89% від необхідної суми.

За словами Лапи, зміни мають на меті дозволити оперативно та в повному обсязі виплачувати кошти громадянам зі спеціалізованих господарств за вилучену в населення худобу через АЧС.

У проекті бюджету на 2018 рік, який зареєстрований у Верховній Раді України, Кабінет Міністрів запропонував суттєво збільшити обсягів фінансування на проведення протиепізоотичних заходів: якщо цьогоріч на ці цілі було виділено 113 млн грн, то в наступному році пропонується передбачити 687 млн грн.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вже підтримав ідею більш оперативного відшкодування за рахунок протиепізоотичних коштів, які маємо отримати наступного року. А проект державного бюджету-2018 передбачає збільшення фінансування таких заходів більш ніж уп’ятеро. Дискусія з Мінфіном непроста, але чомусь я впевнений, що усе вдасться», — підсумував Володимир Лапа.