друкувати


Аграрна виручка від українського експорту збільшилася майже на чверть

27 жовтня 2017, 10:17

Україна в січні — вересні 2017 року збільшила виручку від експорту сільськогосподарської продукції майже на 25% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року — до $13,1 млрд. Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» із посиланням на заступника директора центру, доктора економічних наук Миколи Пугачова, передає Аспект.

За його словами, визначальними позиціями в товарній структурі вітчизняного аграрного експорту залишаються зернові та олійні культури, соняшникова олія, а також продукція харчової та переробної промисловості. Їхня сукупна частка становить близько 90% в аграрному експорті.

«Основними ринками збуту залишаються три регіони — країни Азії, Європейського Союзу та Африки. Всього на них припадає близько 90% вартості українського експорту сільгосппродукції», — процитувала прес-служба Пугачова.

Близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції — 32,1%, припадає на країни Європейського Союзу. За 9 місяців 2017-го вони закупили українських харчів на $4,2 млрд.

Також прес-служба повідомила, що обсяги експорту в країни Африки склали $2 млрд — 15,3% від загального експорту аграрної продукції України. Експерт зазначив, що зростання вартісних обсягів експорту української аграрної продукції в січні — вересні 2017 року проти минулого року спостерігається в усіх напрямках.

Найбільше — на $1,2 млрд — обсяги поставок збільшилися в країни ЄС. Експорт у країни Азії зріс на $0,7 млрд, В африканські країни — на $0,4 млрд», — процитувала прес-служба Пугачова.

Він також додав, що зберігається тенденція пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, у торгівлі з якими в останні роки спостерігалося стабільне падіння. Країни цього регіону за січень — вересень 2017 року імпортували українського продовольства майже на 1 млрд дол., що склало 7,6% від загального експорту аграрної продукції України. Експерт зазначив, що значну виручку українські експортери отримали також з Нідерландів ($887 млн), Іспанії ($805 млн), Китаю ($721 млн), Туреччини ($617 млн) й Італії ($559 млн). Ці сім країн в січні — вересні 2017 року забезпечили понад 46% доходів від експорту української продукції агропромислового комплексу.

Також прес-служба повідомила, що позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції традиційно утримують азіатські країни, які за січень — вересень 2017 року купили українських харчів на $5,5 млрд. Частка Азії за цей період склала 42% від загального експорту аграрної продукції України .

За результатами 9 місяців 2017 року рейтинг країн-імпортерів вітчизняної агропродукції традиційно очолила Індія, яка закупила українського продовольства на $1,44 млрд. Друге місце утримує Єгипет, який імпортував з України сільгосппродукції на $1,04 млн», — йдеться у повідомленні.