друкувати


Для підприємств аграрної науки пропонують іншу модель оподаткування

26 жовтня 2017, 08:15

Аграрна наука потребує особливої моделі оподаткування для підприємств у складі НААН. Таку пропозицію висловив в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com президент НААН Ярослав Гадзало.

Нагадаємо, що з 364 тис. га землі у 2016 році підприємства Академії сплатили 740 млн грн податків і зборів, а цього року очікується близько 850 млн грн. Тобто, близько 2000 грн з 1 га, тоді як загалом по агросектору цифра становить лише майже 1000 грн.

«На наш погляд, загальна система оподаткування шкодить науковим установам НААН, тож її слід переглянути. Цю ідею ми вже обговорювали із депутатами та в.о. голови аграрного комітету Олександром Бакуменком. Вони нас підтримують. Сподіваємося, що парламент піде нам назустріч, адже Академія потребує ресурсу для розвитку. Важко його забезпечувати, залишаючись сумлінним платником всіх податків і з бюджетним фінансуванням тільки наполовину. Прикро про це говорити, та аграрна наука в Україні сьогодні у 20 разів менше фінансується, ніж у Туреччині, чи в десятки разів менше, ніж у європейських країнах аграрного спрямування. Водночас українські розробки й наукові дослідження не поступаються закордонним. Нас високо оцінюють наукові установи Прибалтійських країн», — підсумував він.