друкувати


Понад 700 українських агропідприємств зазнали шкоди від рейдерів за 2017 рік

24 жовтня 2017, 10:30

В Україні за 2017 рік у аграрному секторі сталося понад 700 випадків неправомірних захоплень бізнесу. Про це повідомив народний депутат України від фракції «Самопоміч», член міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів при Кабінеті Міністрів України Іван Мірошніченко під час прес-конференції у Києві, передає кореспондент AgroPolit.com.

«За 2017 рік статистика свідчить про більш ніж 700 випадків недружніх конфліктів-поглинань або тиску на бізнес, тобто перелік іде на сотні. Ця загарбницька, під прикриттям, діяльність — грабунок серед білого дня», — заявив Мірошніченко.

Він зазначив, що механізмами таких незаконних дій є повна підробка документів, фальсифікація рішень наглядових рад, фальсифікація договорів оренди, прав оренди землі тощо.

Завжди першопричинами проблем рейдерства, передусім, були прогалини в законодавстві... Рейдери завжди шукають такі прогалини, щоб зайти в бізнес, знайти там свою вигоду, заробити гроші й не сісти до в'язниці, але так це було раніше. Зараз, на жаль, воно виглядає по-іншому», — сказав депутат.

Він додав, що зараз це рейдерство-грабунок, тому що дуже часто в людей забирають бізнес, коли вони «мирно працюють або мирно сплять».

Одного ранку вони прокидаються, і ось вони вже не власники. Ще влітку до нас звернулися десятки підприємців і представників підприємств, які постраждали від рейдерства. Це ті люди, які вже виходили на мітинги і протести. І ми як народні депутати стали на їхній захист», — заявив він.

Мірошніченко повідомив, що громадська організація «Бізнес Варта», головою наглядової ради якої він є, зараз розробляє проект закону з 15-ма знаковими змінами, які посприяють боротьбі з рейдерством. Він зазначив, що законопроект буде готовий повністю за 2—3 тижні, але прийняття закону може тривати понад півроку, оскільки існує серйозне протистояння його ухваленню.

За його словами, всі випадки рейдерства пов'язані з одними й тими ж учасниками, захоплення завжди дуже добре організовані та системні.

Рейдерство ніколи не починається на рівні району чи області, все рейдерство, яке є в Україні, йде з Києва за потурання найвищих службових осіб. Починається воно з Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ», — заявив присутній на прес-конференції генеральний директор Асоціації фермерів і приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський.

На прес-конференції також були присутні представники бізнесу, які зазнали рейдерства. Так, адвокат фермерського господарства в Херсонській області «Оазис Півдня» Наталія Сидоренко повідомила, що 19 квітня 2017 року підприємство піддалося рейдерському захопленню шляхом підробки документів, а саме: на підставі підробленого рішення суду були змінені дані власника бізнесу в реєстрі.

В результаті, люди, які працюють на підприємстві, втратили всі вкладені в землю кошти, бо посіви були скошені підприємством-загарбником, окрім того, через зволікання комісією розслідування справи підприємство «Оазис Півдня» не змогло посіяти новий урожай на зиму.