друкувати


Аграрна наука заплатить до бюджету майже 850 млн податків за землі

24 жовтня 2017, 08:04

Підприємства Національної академії аграрних наук збільшують сплату податків до бюджету з земель, які обробляють. Про це розповів у ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com президент НААН Ярослав Гадзало.

Нагадаємо, що на 1 грн, виділену з бюджету, у загальному підсумку Академія повертає в казну майже 2 грн, а деякі окремі установи — ще більше. Крім того, керівництво НААН повернуло 170 млн грн боргів у низці підприємств перед «Украгропром», накопичених попередниками.

Він нагадав, що нині з управління НААН фактично випали 11 господарств — через те, що ними керують арбітражні керівники. А це близько 70 тис. га земель, які Академія не контролює через об’єктивний фактор.

За рештою земель, які перебувають у обробітку, ситуація наступна: з 364 тис. га землі у 2016 році ми сплатили 740 млн грн податків і зборів, а цього року очікується близько 850 млн грн. Порівняймо з агросектором загалом: 32 млн га землі перебуває в обробітку. Без урахування лісового та водного господарства, загальна сума сплачених податків — близько 25 млрд грн, а тепер розділіть на 32 млн га землі — майже 1000 грн на 1 га, підприємства Академії сплачують близько 2000 грн! Тобто, йдеться про великі об’єми вироблення сертифікованого насіння, племінного молодняка, іншої, інтелектуальної продукції; прозору діяльність Академії та чесну сплату податків до бюджету», — підсумував він.